Здраве и красота

Аюрведа ритуали за повече здраве

Аюрведа е традиционна индийска медицина с древни корени, която се явява една от най-старите практики за здраве

30.01.2018г. / 09 37ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли че много лесно в домашни условия можете да подобрите здравето си и да се разкрасите само чрез използването на някои прости и лесни за изпълнение ежедневни навици. За тези от вас, които не знаят какво е Аюрведа, тя е традиционна индийска медицина с древни корени, която се явява една от най-старите индийски практики за здраве. Тя е възникнала преди 5000 г. и се основава на убеждението, че човешкото здраве зависи от деликатния баланс между ума, тялото и духа.

Медицината Аюрведа е широкообхватна наука за здравето и има доказан благотворен ефект върху дълъг списък от заболявания (от сърдечни, дихателни, дерматологични, репродуктивни, психически проблеми, заболявания на стомаха, ставите, двигателния апарат и детски болести до дори сериозни заболявания като рак, тумори, склероза, детски паралич и други). Основният фокус на Аюрведа медицина е насърчаването както на доброто физическо, така и на духовното и психическо здраве.

Аюрведа медицина включва различни по вид специални терапии и масажи, които включват употребата на натурални масла и билки от Индия. За да бъдат ефективни аюрведичните процедури и масажи, те трябва да се изпълняват от опитни и квалифицирани аюрведа доктори и терапевти.

Ето три здравословни ритуала, следващи законите на тази древна медицина, които да правите всеки ден. Те със сигурност ще донесат повече баланс в живота ви и ще ви направят по-здрави, щастливи и пълни с енергия.

Старателно почистване на езика

В Аюрведа здравето е тясно свързано с наличието или отсъствието на токсини в организма. Първото нещо, което трябва да правите всеки ден като ритуал за здраве е да почиствате старателно езика си. Това се налага, тъй като по този начин се премахват голяма част от токсините и бактериите в организма, които сме натрупали по време на сън.

Също така редовното почистване на езика ще намали риска от появата на лош дъх, от влошаване здравето на устната кухина. Добре почистеният език спомага да усетите по-добре вкуса на храната. А вкусът е първата стъпка към доброто храносмилане, което е и едно от основните неща, към които се стреми храненето по Аюрведа.

Масажирайте тялото си с масла


В Аюрведа има един невероятен ритуал, наречен abhyanga. Той включва самостоятелен масаж с топли натурални индийски масла по цялото тяло. Звучи не само релаксиращо, но и в действителност ще се почувствате по този начин. Тази практика има много предимства за здравето.

Кожата ви ще стане по-мека и подхранена, кръвообращението се подобрява, стимулира се лимфната система. За масажа може да ползвате кокосово или сусамово масло. Маслото се загрява леко, за да може да се усвои по-добре, след което се нанася с лек кръгов масаж, като се започва от горната част на тялото към краката.

Тази терапия за красота може да се прави 10-15 минути преди взимането на душ или вана (като оставите маслата да попият малко в кожата).

Събудете се със слънцето


Според Аюрведа идеалното време за събуждане е малко преди изгрев слънце или преди 6 часа сутринта. Философията на индийската практика ни учи, че трябва да живеем живота си в ритъм с циклите на слънцето, тъй като ние сме дълбоко свързани с природата.

Рано сутрин, по изгрев слънце, нашите енергийни нива са оптимални, а мозъкът ни е активен. Това е идеалното време за духовна практика или физически упражнения.

Аюрведа ни учи, че е важно не само какво ядем, но и как се храним. Храненето с внимание е от изключително значение за балансирането на тялото и ума. В забързаното ежедневие сме свикнали да хапваме на крак или седнали на бюрото по време на работа, също и вечер пред телевизора.

Ето защо е време да се научим да се наслаждаваме на всяка хапка, да намалим скоростта и да почитаме храната. Храненето трябва да се случва редовно по едно и също време и да се фокусираме единствено и само върху него.

Снимки: istock

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Бацо Пацо ( преди 5 години )
Нещо от рода - българката в Бразилия! Във входа ни се заселиха некакви чуждоземки и миткат по околните села. Навярно и проповядват друга "***"от която после да си скубеш косите. Пищов за вазе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар