Здраве и красота

5 причини да започвате деня със семена от чия

Чията ускорява метаболизма

27.02.2018г. / 07 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената от чия имат доказан благотворен ефект върху организма. Те са изключително полезни и даряват тялото с важни хранителни вещества, минерали и витамини.

Неслучайно семената от чия са придобили такава широка популярност през последните години. Заради многобройните си ползи за здравето чията заема централно място в ежедневното меню на хората, стремящи се към по-здравословен начин на хранене и живот.

Натурални методи за потискане на апетита

Лабораторни изследвания многократно са доказали ползите от чия. Вижте защо е от значение да започвате всеки един свой ден с малко накиснати във вода или кисело мляко семена от чия.

Суперускорен метаболизъм

Искате да отслабнете и да изведете всички токсини от тялото си? Закусвайте със семена от чия. В южноамериканската, както и в източната кухня, семената от чия са на почит сутрин. Семената от чия са добър източник на калций, което играе роля в енергийния метаболизъм. Той помага за намаляване на телесните мазнини, особено в областта на талията, а както знаем, тези мазнини са и сред най-опасните за здравето.

Превенция на рака на гърдата и шийката на матката

Семената от чия са много богати на алфа-линоленова киселина, която е вид омега-3 мастна киселина. Тя има свойството да ограничава растежа на ракови клетки най-вече при злокачествени формации на гърдата и матката.

Най-често допусканите грешки на закуска

Поддържа кръвната захар и холестерола в норма

Тъй като семената от чия са особено полезни за храносмилателния тракт и метаболизма въобще, те имат благотворно влияние и върху кръвната захар и холестерола. Семената от чия намаляват нивата на кръвната захар и лошия холестерол, както и триглицеридите.

Подобряват имунната система

Имунната система се нуждае от здравословни протеини, за да работи добре. Ето защо семената от чия са толкова полезни. Те дават невероятен тласък на имунитета, благодарение и на високото количество антиоксиданти в състава си.

За по-здрави кости

Благодарение на голямото количество калций в състава си, семената от чия правят чудеса с костите. Започвайте деня си с шепа накиснати семена всяка сутрин за повече цялостно здраве.

Коментирай