Здраве и красота

Пийте костен бульон за добро храносмилане и млада кожа

Суперхрана с много ползи за здравето

27.03.2020г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво ще кажете за хубав костен бульон, към който може да добавите и малко зеленчуци, подправки? Звучи вкусно, но в същото време, консумацията на костен бульон има редица ползи за здравето.

Много спортисти се доверяват на тази суперхрана, за да поддържат добра форма. Защо и вие да я добавите към здравословния ви начин на живот?

Защита на ставите

Глюкозаминните добавки са известни, че спомагат за облекчаване на болката в ставите. Костният бульон съдържа високи нива на глюкозамин и други хранителни вещества, които поддържат ставите в добра форма и без болка.

В допълнение, хондроитин сулфатът (той се свързва с колагена и еластина за образуването на хрущяли), който се съдържа в тази суперхрана, помага и за борба с остеоартрита.

За млада кожа

Освен че е чудесен на вкус, костния бульон прави чудеса с кожата, благодарение на съдържащия се в него колаген. Колагенът е от съществено значение не само за здравето на костите и ставите, но и улеснява образуването на еластин и други полезни хранителни вещества, които поддържат кожата по-дълго време млада и гладка.

Според специалисти, хора, които добавят към диетата си колаген страдат по-малко от целулит, тъй като целулитът се формира поради липса на съединителни тъкани, увеличаването на абсорбцията на колаген, спомага за повишаване на здравината на кожата, като същевременно улеснява топенето на излишните мазнини.

По-добро функциониране на имунната система

Една от основните ползи за здравето от консумацията на костен бульон е неговата роля в подобряване на храносмилането. Доброто храносмилане е от съществено значение за функцията на имунната система.

Хранителните вещества в костния бульон, включително колаген и аминокиселини като глутамин, пролин и аргинин, са особено полезни при хора страдащи от синдром на пропускливите черва.

Според проучванията, желатинът, който се съдържа в суперхраната е от съществено значение за възстановяване на червата, като  помага в борбата с чувствителността към храните, улеснява растежа на добри бактерии в червата.

Свързани статии

Уелнес супата също така предотвратява проблемите със съня, подобрява енергийните нива и настроението.

Идеална детокс супа

Човешкото тяло е постоянно изложено на широк спектър от замърсители на околната среда, включително токсини, нездравословни храни, които консумираме.

Въпреки че то има свои начини да се прочиства, в даден момент се претоварва и тогава ние трябва да му помогнем с начина си на хранене, спорт, полезни хранителни добавки. Тук от полза може да ни бъде костният бульон, който подобрява способността на черния дроб да елиминира токсините.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
ВаняЧолакова ( преди 4 години )
В костите се съдържа Стронций и затова е вреден този булъон.Сегасъмна 80 г, а бях студентка когато нашия професор в Института по хранителни технологии ни каза това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар