Здраве и красота

Ултравиолетови храни за ултрадобро здраве

Пълни с витамини и минерали

08.03.2018г. / 06 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ултравиолетовото е цветът на 2018-а година. Да разгледаме този цвят не само откъм модната му страна, но и откъм здравословната.

Редица изследвания доказват, че тъмнолилавите храни имат завидни качества. Те съдържат големи количества витамини, антиоксиданти, фенолни съединения и минерали.

Ето защо учените и лекарите препоръчват диета, богата на лилави хранителни продукти.

Храни, богати на витамин A (галерия)

Кои са най-полезните сред тях?

Къпини 

Те са препълнени с витамини С, А, Е и група В. Невероятно богати са на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, така важни за неутрализирането на окислителните процеси. Тези вещества могат да предотвратят заболявания на очите, сърдечносъдовата система, рак, проблеми с паметта.

Боровинки 

Боровинките са вкусни малки топчета с тъмнолилав цвят и много заслуги за здравето. Съдържат големи количества желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк, витамин К. 

Червено зеле

Всъщност това зеле има тъмнолилав цвят. То съдържа полифеноли и антиоксиданти, които имат противовъзпалителни и антиракови ползи. Освен това е източник на диетични фибри и витамини.

Лавандула

Не е нужно да ядете лавандулата. Достатъчно е да я включите в рутината си за красота, вечерен релакс или антистрес ваната. Етеричното масло от наситенолилавата лавандула помага при безсъние, срещу подуване и газове, при главоболие, стрес, напрежение.

Най-полезните храни за черния дроб (галерия)

Свързани статии

Сини сливи

Тези вкусни сладки плодове са прекрасен начин да регулирате храносмилането и работата на дебелото черво. Помагат при запек. Богати са на витамин А и фитохимикали. Имат антистареещи ефекти, подобряват здравето на кожата и косата, освен това са полезни и за сърдечносъдовата система.

Акай бери 

Дребните почти черни плодчета акай бери са изключително богати на антиоксиданти, фибри, протеини, въглехидрати, витамини А, С, В, Е, както и минералите калций, желязо, фосфор, калий.

Смокини

Вкусни и невероятно сладки, смокините са добър източник на полифеноли, антиоксиданти, витамини. Сушените смокини съдържат още по-наситени количества витамини и минерали.

Коментирай