Здраве и красота

Внимавайте с опасните оцветители и подсладители

11.05.2007г. / 10 18ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Лекарите ни предупреждават да внимаваме когато пазаруваме, защото повечето използвани у нас оцветители на храни и подсладители се оказват забранени в много други страни и дори заклеймени като опасни.

Излиза, че когато отиваме на пазар е добре да вземем най-малко един дълъг списък или направо цяла книга с обяснения, препратки и анализи. За по-съвестните е желателно преди да дръзнат да стъпят в супермаркет да изкарат курс по химия и биология, за да са наясно кой химичен елемент какви реакции предизвиква в организма.
Защо обаче трябва да се стига до там, нали има ХЕИ, Национален център по опазване на общественото здраве и т. н.?

Не е ли логично, че когато човек влиза в хранителен магазин да е нормално да очаква да си купи нещо, което да е годно за ядене.

И добре, че все пак има ХЕИ и хората там съвестно си вършат работата, защото се оказва, че през граница се внасят много стоки, които са с недопустимо за здравето на хората съдържание.
Вече е факт, че не всяко нещо, което се продава като храна е безвредно, да не кажем, че някои храни са направо определяни като отровни.

Едни са успешно спирани и изземвани от пазара, както небезизвестните пратки фъстъци, захарен памук, снакс.
Това е, за което се е шумяло в пресата, но какво става с онези стоки, които се промушват през проверките и спокойно се разпространяват на пазара?

И как спят спокойно вносителите и разпространителите на тези стоки? Не може да не са наясно, че като купуват нещо няколко пъти по евтино, може би нещо не му е съвсем наред – но кой ти мисли за това, когато с елките щракат, как ще пуснат продукта на пазара и как ще си докарат няколко пъти отгоре.

Ето информация за някои определяни като вредни химически съставки, добавяни към храните:

Е121 – цитрусов червен оцветител
Е123 – амарант. Използват се за кекс, плодови пълнежи и желета. Предизвикват астма и са изключително вредни за бременни.
Е102 татразан – използва се в безалкохолните напитки, снаксовете и кейковете. Предизвиква астматични пристъпи и уртикарии при децата.
Е142 – дериват на въглищен катран. Използва се при консервиране на грах.
Е121, 123, 126, 130, 142, 152, 153 са канцерогенни. Според наши лекари не са вредни, но при опити с животни е доказано, че когато приемат дози от този тип оцветители са наблюдавани поява на тумори на черния дроб.
Е233 и Е435 – слагат се в сладкишите – водят до затлъстяване и кожни проблеми.
Е250 се съдържа в колбасите. Някои медици го определят като канцерогенен, но у нас се използва широко.
Е110 – вредна добавка в месните продукти. Предизвиква обриви, отоци и повръщане.

Смята се, че подсладителите са невинни, но това не отговаря съвсем на истината. Например добавката Е 951 – аспартан, която я слагат в газираните напитки и разтворимите хапчета при много честа консумация на продукти, в които участва води до главоболие, до нарушаване на обмяната на веществата и пристрастяване, отключва болести като мозъчни тумори, мултипленна склероза, епилепсия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Виторио ( преди 11 години )
Фенилаланина е производно към аспартама.Вредни са всички добавки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време