Здраве и красота

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Какво издава липсата на важния минерал

26.05.2020г. / 20 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калцият е много важен минерал за изграждането и здравината на костите. Ако човек страда от дефицит на калций, рискът от чупливост на костите и отключване на остеопороза по-нататък в живота, нараства.

Съществуват някои не особено забележими признаци на недостиг на калций, за които много хора не си дават сметка. Ако забележите някой от тях, проследете състоянието си, защото може да страдате от дефицит на важния минерал.

4 признака на дефицит на хранителни елементи

Посягате често към ястия с тофу

Ако инстинктивно се сещате за тофу, въпреки че не сте вегетарианец, има научно обяснение. Само в една чаша тофу се съдържа около 40% от дневното необходимо количество калций на организма.

Счупили сте си кост при съвсем леко нараняване

Липсата на калций затруднява зарастването на костите и образуването на ново костно вещество, както и заздравяването на съществуващото вече такова. На 30-годишна възраст човек достига пика на костната си маса. След това бавно костите започват да губят калций.

Имате мускулни крампи

При дефицит на калций мускулните влакна не могат да провеждат добре нервните импулси. Моментният недостиг на калций надали би предизвикал болки и схващания, но хроничната му липса определено води до крампи, дискомфорт.

Ядете все едни и същи салати

Ако ядете тривиална салата от домати и краставици всеки ден и не наблягате на млечните продукти по различни причини, вероятността да страдате от дефицит на калций е голяма. Добавете кейл към салатата си. Той е богат на витамин А и С, както и големи количества калций.

Взимате добавката си с калций на гладно

И така ще подейства добре, но ако пиете добавките с калций след ядене, ефектът ще е много по-добър.

Симптоми на магнезиев дефицит

Имате високо кръвно налягане

Има много причини за поява на високо кръвно налягане. Дефицитът на калций е една от тях. Наблягайте на някои наистина богати на калций храни, които ще компенсират липсата му. Те са бадеми, млечни продукти, броколи, бразилски орех, зеле, брюкселско зеле.

Не поемате достатъчно витамин D

Калцият не се усвоява от организма, ако не са налице достатъчни нива на витамин D. Този витамин се образува предимно от поемането на слънчева светлина от организма, но и някои хранителни продукти са богати на витамин D и калций. Сред тях са млечните продукти, овесените ядки, стридите.

Коментирай