Здраве и красота

Как да контролираме теглото през различните периоди на живота си

За да сме здрави и красиви

22.03.2018г. / 09 52ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Наднорменото тегло далеч не е само естетичен проблем. Излишните килограми вредят на тялото по много и различни начини, и не се ли вземат мерки навреме, тези проблеми могат сериозно да застрашат здравето ни.

Освен при възрастните, в последните години проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването се забелязва като тенденция и при децата. През 2016 г. Световната здравна организация оповести изключително тревожни данни. Повече от 1,9 милиарда души над 18-годишна възраст са с наднормено тегло, а статистиката при децата е не по-малко притеснителна – 41 милиона малчугани под 5-годишна възраст имат проблеми с килограмите.

Излишните килограми увеличават риска от развитие на диабет тип 2, висок холестерол, хипертония, коронарна болест на сърцето, сънна апнея, проблеми с фертилността, усложнения по време на бременност, астма, рак и много други. Затлъстяването влияе на общата продължителност на живота и може да доведе до по-ранна смърт. За щастие, състоянието е предотвратимо и има начини да се преборим с килограмите в повече на всеки етап от живота си.

Как можем да направим това ни съветва графиня Ангелика Волфскийл, най-популярният немски натуропат и Шуслеров терапевт, която изнесе образователни лекции по темата в няколко български града.

Как да контролираме килограмите през различните периоди на живота си, за да сме здрави?

В дългогодишната си практика с излекувани хиляди пациенти с различни заболявания, графиня Ангелика Волфскийл винаги включва и Шуслерова терапия. За предотвратяване на появата на наднормено тегло тя препоръчва комбинацията от Шуслерови соли №4, №9 и №10 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Те помагат за задвижване на обмяната на веществата и допринасят за детокса на тялото. Сол №10 – солта на вътрешното прочистване, се приема сутрин по 5 табл. Сол №4 калиев хлорид – солта на лигавиците, на обяд по 5 табл. и, сол №9 натриев фосфат – солта на обмяната на веществата, вечер по 5 табл. Таблетките се разтварят във вода, а лечението продължава 6 седмици. Прави се почивка, след което курсът на прием може да се повтори.

Когато се опитваме да променим начина си на хранене, но също и когато сме подложени на силен стрес, често изпитваме пристъпи на неустоим глад към определени храни и обикновено те не са от здравословните. В тези случаи могат да помогнат конкретни Шуслерови соли – с тях ще избегнем преяждането. При пристъп на глад за сладко, се приема сол №7 магнезиев фосфат. Желанието за солени храни можем да регулираме със сол №8 натриев хлорид.

Тези, които изпитват глад непосредствено след хранене или които имат склонност да преяждат, ако са под напрежение, могат да използват сол №5 калиев фосфат. При желание за пушени, мазни храни помага сол №2 калциев фосфат, а страстта към бързите храни и сладкишите можем да преборим със сол №9 натриев фосфат.

За да сме във форма и да не се поддаваме на стреса, ще ни е нужна и много енергия

Ефективна комбинация соли, подходяща за целта, е: ШС №3 железен фосфат (сутрин), ШС №5 калиев фосфат (до 15 ч.), ШС №7 магнезиев фосфат (вечер) – приемат се по 5 табл. от всяка дневно. Помагат ни да се преборим с физическо и психическо изтощение, с потиснатост, при недостиг на концентрация и сили. Действат релаксиращо и задвижват енергийната обмяна. Когато към тях се добавят и Шуслеров мехлем №5 (с лек масаж на горната част на корема сутрин) и Шуслеров мехлем №7 (същия масаж на горната част на корема вечер), ефектът е още по-бърз и силен, заради синергичното действие при комбинираното прилагане на Шуслеровите соли като таблетки и мехлеми.

Една от особено болезнените теми за жените, свързани с наднормените килограми, е появата на целулит. Ето каква програма за грижа за косата и кожата, и за справяне с целулита, подходяща за прилагане през всички периоди в живота, предлага графиня Ангелика Волфскийл:
- ШС №1 калциев флуорид – сутрин – укрепва и ревитализира косата и кожата;
- ШС № 8 натриев хлорид – на обяд – регулира водния баланс и хидратира;
- ШС № 11 силицея – вечер – стабилизира и изглажда структурата на кожата и косата.

От всяка сол в съответното време се разтварят по 5 табл. в гореща вода и се пие на малки глътки.

- В допълнение при целулит ежедневно се прави масаж с четка на проблемните зони с Шуслеров мехлем №10. За още по-бърз ефект към него може да се добави и действието на мехлемите №1 и №11 (редуват се в различни дни или се смесва в шепата по малко от всеки мехлем и се нанася едновременно).

За никого не е изненада, че балансираното хранене, включващо достатъчно количество плодове и зеленчуци, е в основата на поддържането на добра физическа форма. Не е важно обаче само с какво се храним, а и кога и с какви количества се храним.

Ето няколко съвета относно храненето, които графиня Волфскийл дава:

  • Вечерята трябва да е най-малката порция храна за деня;
  • Сутрин и на обяд може да се приемат повече калории, за да имате енергия през деня, но за вечеря най-малко;
  • Сурова храна яжте до 15 часа, не по-късно;
  • Бъдете физически активни. Ако не обичате спорта, ходете пеш. 10 000 крачки дневно е оптималното движение за хората в активна възраст;
  • Избягвайте мазна и тежка храна за вечеря, тъй като тя стимулира стомашно-чревната дейност и пречи на производството на мелатонин, който се грижи за спокойния сън.
Коментирай