Здраве и красота

Може ли отслабването да води до косопад?

Краткият отговор е да

27.04.2018г. / 12 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да отслабнете? Подложили сте се на продължителна диета и изтощителни тренировки. Резултатите вече започват да личат. Чувствате се добре, най-накрая фигурата ви започва да приема желаните форми, но изведнъж наблюдавате нещо нередно – появил се е косопад

Най-големият кошмар за една жена е да изгуби женствеността си в лицето на своята коса. Косата е прекрасен аксесоар, имащ притегателна сила за мъжете. Няма жена, която да не се притесни, ако косата ѝ започне да капе.

Причини за появата на косопад и решения

Преди да се паникьосате и да приемете, че сте плешива, разберете дали косопадът ви е свързан с диетата ви.

Това, през което преминавате, е нормално. Кен Л. Уилямс младши, специалист по възстановяване на косата и хирург, автор на „Трансплантация на коса 360 – Екстракция на фоликулните единици“ казва пред womenshealthmag, че загубата на косата по време на драстична диета за отслабване е нормално последствие.

Несправедливо е, но е напълно възможно да се появи косопад в някаква форма, особено ако диетата е бедна на протеини и мазнини.

Всичко се свежда до хранителните вещества. Хората често не приемат достатъчно протеини, за да изгубят тегло, но заедно с него губят и част от косата си.

Когато тялото получава минимално и крайно недостатъчно количество протеини, то трябва да реши към коя система да ги пренасочи. Както знаем, косата не изпълнява важни жизнени функции, затова и към нея не биват изпращани почти никакви протеинови молекули, когато сме на диета.

Най-добрите маски при косопад

Свързани статии

От решаващо значение е важни жизнени органи и системи да се сдобият с необходимите протеини и мазнини, заради което страдат косата, ноктите, кожата.

Добрата новина е, че този феномен е временен и обратим. В момента, в който тялото спре да губи тегло, а калорийният прием се доближи до нормалния за вас, косата ще започне да се възстановява.

Ако планирате да сваляте килограми, постарайте се да получавате повече цинк чрез диетата си, за да избегнете драстичен косопад. Този минерал стимулира растежа на косата и ноктите.

Не забравяйте също така да приемате всеки ден по около 45 г чист протеин. Толкова е желателното здравословно количество при диета.

Можете да си ги набавите от чисто месо без тлъстини, броколи, спанак, авокадо, риба, яйца.

Коментирай