Здраве и красота

Добрите хранителни навици помагат да отслабнете без драстична диета!

Неправилните хранителни навици понякога могат да навредят много повече, отколкото самата храна

10.03.2014г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Неправилните хранителни навици понякога могат да навредят много повече, отколкото самата храна. Например, бързото ядене води до лошо храносмилане, наддаване на тегло и неудовлетвореност на вкусовите рецептори на небцето, докато храната, която консумирате същевременно е здравословна. Така се получава парадоксът, че спазвате диета и едновременно с това пълнеете.

Ефекти от преяждане

На мозъка са му необходими приблизително 20 минути, за да регистрира с помощта на хормона лептин кога стомахът е пълен. Централната нервна система управлява нашето желание или нужда да се храним. Следователно, бързото ядене е предпоставка да препълним стомаха си прекалено, преди мозъкът да е „осъзнал“, че нямаме нужда от повече храна.

Отслабването и здравословното хранене са навици

Загубата на тегло се базира на балансираното консумиране на калории и изразходването им така, че да постигнем желания ефект. Ефикасен начин да постигнем оптималното тегло е да увеличим натоварването върху „двигателя“ на тялото – храносмилателната система.

Изгарянето на калории започва още в устата по време на смилането на храната. Храната се раздробява в устната кухина и се инициира храносмилането. Правилното дъвчене не само разгражда храната на много малки частици, но и предизвиква отделянето на повече слюнка и храносмилателни сокове, необходими за оптималното разграждане на храната.

Значението на слюнката

Слюнката в устата генерира ензим, наречен амилаза, който разгражда скорбялата в храната. Ако храната не се дъвче правилно и достатъчно, тя не се смесва добре с този ензим, което в последствие води до неправилно храносмилане, увеличаване на теглото и хранителни дефицити.

Важността на фибрите

Фибрите присъстват най-вече в суровите зеленчуци, а те отнемат повече време за сдъвкване. Затова от особена важност е да се научите да дъвчете колкото се може по-бавно. Започвайте храненето със салата преди да преминете към основното хранене, което ще ви позволи да се храните с по-бавни темпове.

Свързани статии

Хранене по едно и също време

Колкото и да е заето и натоварено ежедневието ви, винаги обръщайте внимание на храненето. Избягвайте храненето на крак, на бюрото, набързо или по което и да е време. Това са най-вредните хранителни навици или по-скоро липсата на такива. Храненето по приблизително едно и също време е от съществено значение за здравето на храносмилателния тракт.

Не правете прекалено големи паузи между храненията

Не допускайте да прегладнеете. Така необходимостта да запълните „празнината“ в стомаха си ще стане неконтролируема. Опитайте се да се храните на малки порции по няколко пъти на ден! Това златно правило неслучайно е трайно и неоспоримо залегнало в основата на много диетологични програми.

Прибори за хранене

Ако ви е трудно да преодолеете лакомията си, използвайте по-малки съдове и прибори за хранене. Така щете – не щете ще се наложи да се храните хем по-бавно, хем на по-малки хапки!

Избор на храна

Изборът на храна си остава една от най-важните предпоставки и съвместно с изграждането на останалите хранителни навици ще ви помогне да постигнете желаната фигура и да бъдете здрави! Опитайте се да ядете любимата си храна по начините, изброени в горните редове, вместо да се измъчвате с редица драстични лишения. Щастието от храната ще помогне на ума ви да се наслади на храненето, качеството на храната и ползите от нея.

Стресът от лишенията понякога предизвиква не само задръжка на килограмите, но и много по-сериозни състояния. Затова опитайте трайно да спазвате тези навици и норми на хранене и ще се убедите, че са достатъчни за поддържането на красива фигура!

Коментирай