Здраве и красота

7 факта за женското здраве

Гърдите може да се отпуснат и от дехидратация

10.05.2018г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женският организъм е сложен и има своите уникални биологични свойства. Например, ако правите секс по време на месечния си цикъл има вероятност да заченете, защото сперматозоидите могат да „оцелеят“ в продължение на 5 дни. Още любопитни факти за женското тяло вижте в следващите редове.

Тренировките могат да променят месечния ви цикъл

Доказано е, че физическите упражнения могат да облекчат болката по време на менструацията или неразположенията по време на ПМС (предменструалния синдром). Но когато се пренатоварвате със спорт, тренировката ви е много интензивна, може да има обратен ефект върху тялото ви.

Прекаленият физически стрес води до хормонален дисбаланс в организма, което може да доведе до прекъсване на менструалния цикъл. Това разбира се не означава, че трябва да се откажете от спорта, просто действайте разумно.

Състоянието на гърдите може да подскаже за здравето ви

Гърдите могат да подскажат за евентуален проблем, дори и да не усещате болезненост. Така например, ако имате секрет от млечните жлези, а не кърмите и не сте бременна, това може да подсказва както за дисбаланс в хормоните, така и за проблеми с яйчниците. Ако почувствате сърбеж по и около зърната или забележите раздразнение под гърдите си, най-вероятно сте алергични към материята на бельото или перилния препарат/омекотителя.

За какво подсказва акнето по лицето?

Гърдите може да се отпуснат и от дехидратация

Недостигът на вода в организма води до промяна в състоянието на кожата. Тя става суха и може да се отпусне. Ето защо е необходимо да се следи водният баланс на организма, както вътрешно чрез прием на достатъчно количество вода, така и външно подхранвайки кожата с подходяща козметика.

Промяна в цвета на устните

Ако устните ви внезапно загубят цвета си и станат бледи или придобият тъмен цвят, може да страдате от анемия или да имате проблеми с черния дроб.

Храни, които могат да предизвикат главоболие

Храната може да причини мигрена

Главоболието може да бъде причинено не само от стресови ситуации, общи неразположения или месечен цикъл. Някои от най-любимите ви храни и напитки, като сок от портокал, шоколад, сирене, ядки, месо, могат да предизвикат силно и нежелано главоболие.  

Свързани статии

Недоспиването задържа излишни мазнини

Тренирате 5 пъти седмично, но коремните мазнини не намаляват или се случва много трудно... Причината за това може да се крие в неправилната диета, но и липсата на достатъчно сън. Когато не си почивате достатъчно, тялото изпитва недостиг на енергия, в резултат на което трупа резерв за енергия под формата на мазнини в областта на талията.

Тялото не е толкова податливо на болка в определени дни от менструалния цикъл

През периода от 23-ия до 28-ия ден от месечния цикъл нивата на хормона естроген и общата чувствителност намаляват. Ето защо, ако планирате да посетите козметик, да си направите коламаска, в последните дни на месечния цикъл ще почувствате по-малко дискомфорт, отколкото няколко дни преди настъпването му или през първите.

 

Коментирай