Здраве и красота

5 билки за повече енергия и цялостно здраве

За енергиен старт на деня

02.06.2018г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Навсякъде по света от векове наред билките се използват за всякакви цели заради полезните им свойства и мощни активни съставки. Някои от тях имат особено влияние върху енергийните нива в организма.

Милиони хора пият кафе, за да повишат енергията си. Кафето има своите ползи, но злоупотребата с кофеина носи редица вреди за тялото. Ето защо можете да се възползвате от енергийните билки, за да стартирате деня си и да презаредите батериите следобед.

Билки, балансиращи хормоните

Кои са петте билки, които имат най-силно влияние върху енергията в тялото?

Корен от глухарче

В корена от глухарче се съдържат ценни съставки, включително фенолни киселинни съединения (антиоксиданти, полифеноли). В тази отвара се съдържат и важните за енергията минерали калий и калций. Глухарчето е идеален пребиотик, който поддържа чревната флора. Има свойството да балансира кръвната захар. Добър диуретик е и помага за извеждане на излишните течности и токсините от организма.

Чай от корен на глухарче помага при подагра, артрит, акне и запек. Има наситен горчив вкус, който спокойно може да замени кафето рано сутрин, да ви събуди и енергизира през целия ден.

Червена детелина 

Червената детелина се е използвала още в Древен Египет в народната медицина. Тя пречиства кръвта и лимфната система от токсини. Стимулира черния дроб. Фитоестрогените в нея облекчават менструалните болки. Червената детелина е пълна с минерали, витамини и микроелементи. Тя е прекрасен енергиен бустер, който може спокойно да замени кафето.

Джинджифил

Прекрасна билка с незаменим пикантен вкус, джинджифилът е добър източник на енергия. Той има диуретични способности, добър антиоксидант е, има мощни противовъзпалителни свойства и подобрява работата на сърцето.

Полезен е при храносмилателни проблеми, за жлъчката, стимулира секрецията на храносмилателни ензими. Добър помощник е при менструални спазми и болки в ставите.

Билки за стимулиране на женското либидо

Женшен

Женшенът се използва в китайската медицина от над 7 хиляди години. Неговите ползи са доказани във времето. Женшенът е силен стимулант, който се използва и от спортисти. Помага за премахване на стреса и умората от тялото.

Женшенът намалява лошия холестерол, регулира кръвното налягане и подобрява сърдечносъдовата функция. Билката се използва като стимулант на мозъчната дейност. Антиоксидантите в него забавят стареенето на мозъчните клетки.

Мента 

Ментата е освежаваща и енергизираща билка, подходяща за чай, декорация на ястия и десерти. Можете да я приемате по всякакви начини. Маслото от мента увеличава енергийните нива и подобрява концентрацията.

Чаят от мента има невероятни ползи за стомаха и храносмилането, тъй като има силни противовъзпалителни свойства и натурални болкоуспокояващи вещества. Вместо кафе, изпийте чаша чай от мента сутрин за добър старт на деня.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати