Здраве и красота

Признаци на дефицит на витамин С, които игнорираме

Сещаме се за важния елемент, само когато сме настинали

04.07.2018г. / 13 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че витамин С е от огромно значение за функциите на имунната система. Когато страдаме от настинка или вирусна инфекция, първото нещо, към поето посягаме, е витамин С. 

Този мощен антиоксидант обаче има още много други функции, за които не си даваме сметка. Когато в организма е налице дефицит на витамин С се появяват някои симптоми, на които обаче невинаги отдаваме необходимото значение. 

4 симптома на дефицит на витамин Е

За какво отговаря витамин С?

Витамин С е необходим за растежа на клетките и тъканите, както и за подобряването и регенерирането на градивните им елементи в цялото тяло. Той помага за производството на колаген, който се използва за образуване на нова кожа, кръвоносни съдове, хрущяли, сухожилия, връзки.

Витамин С е мощен антиоксидант, който спомага за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали. По този начин се забавя стареенето на организма и страданието му от някои дегенеративни заболявания. 

Кои са симптомите на дефицит на витамин С?

Кървене и подуване на венците 

При липсата на колаген венците започват да страдат и да стават болезнени и чувствителни. Те кървят повече, зачервяват се, лесно се разраняват. 

Кръвотечение от носа 

Кървенето възниква, когато малките кръвоносни съдове в носа се разрушат. Наблюдава се така наречената слабост на капилярите. 

Суха, раздразнена кожа

Основният помощник за здрава кожа е колагенът. Когато той е в намалено количество, тя става суха, лющеща се, раздразнена, старееща преждевременно. 

3 симптома на дефицит на въглехидрати

Суха, накъсана коса

Слаби, разделящи се краища на косата, лесно начупване са все признаци на дефицит на витамин С. Косата се разделя, защото в нея няма достатъчно колаген, който да подобри състоянието ѝ.

Бавно зарастващи рани

Механизмът на заздравяване на тялото е много сложен. Той отчасти зависи и от оптималните количества витамин С в организма, който има за основна задача да ремонтира клетките и тъканите и да спомага за образуването на колаген. Ако наблюдавате продължително кървене и трудно зарастване на рани, определено трябва да се консултирате с лекар. 

Лесно натъртване 

Ако ви се появяват синини без да имате спомен да сте се удряли, то е защото вероятно страдате от ниски нива на витамин С. Кръвоносните ви съдове са слаби и се пукат лесно, в резултат на което се появяват малки кръвоизливи в кожата. 

Чести инфекции 

Витамин С помага за стимулирането на производството на бели кръвни клетки, които атакуват вирусите и бактериите. Като антиоксидант, витамин С помага в имунната защита на организма. 

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )