Здраве и красота

Движения в ежедневието, с които можем да увредим здравето си

Как можем да се самонараним без да искаме

30.07.2018г. / 06 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден правим десетки хиляди движения. Дори най-малкото отместване на тялото ни в пространството или някой крайник е движение, което при неправилно изпълнение може да окаже вредно влияние върху здравето.

В ежедневието си се движим без да се замисляме. Някои движения могат да ни причинят травми без да сме спортисти или да натоварваме тялото си прекалено. Кои са те?

8 причини за необясними синини по тялото

Неправилно клякане 

На пръв поглед клякането изглежда безобидно движение, което всеки човек може да извършва безболезнено. Ако обаче позата на гърба, опората и центърът на тежестта не са коректни, рискът от травми на гърба, кръста и краката е голям.

Влизане и излизане от кола

Шофьорите правят това движение десетки пъти на ден, както и пътниците в автомобилите. Това движение е изключително рисково, защото предполага изместване на центъра на тежестта върху единия крак при излизане и влизане, което може да предизвика силни болки в кръста, дискова херния, прищипване на седалищния нерв, травми в коленете.

Седене на бюро 

Хиляди хора работят в седнало положение в продължение на часове. Според изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, продължителното седене може всъщност да ви убие или по-точно да увеличи многократно риска от преждевременна смърт.

Вредните влияния, които оказва, са свързани с повишено кръвно налягане, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания.

Преместване на предмети от рафтове и шкафове 

На всеки се е налагало да премества покъщнина и разни предмети, пособия от едно място на друго в дома, гаража, мазето. Ако извършвате това движение качени на стълба, рискът от травми се увеличава многократно.

Какво никога не трябва да слагате във вагината си

Вдигането и преместването на предмети от рафтове и високи шкафове може да причини сериозни наранявания на врата, раменете, кръста, ниската част на гръбнака. Винаги имайте това предвид, когато се налага да правите разместване или да качвате и сваляте тежки предмети.

Носене на джапанки

Носенето на джапанки може да изглежда удобно на пръв поглед, но всъщност крие риск от наранявания. Този тип чехли се задържат трудно на краката, което ви застрашава от спъване, падане, изкълчване на глезен, наранявания на коленете, кръста.

Ставате от леглото прекалено бързо

Понякога човек спи в странни пози. Ставането рано сутрин, когато алармата звънне може да ни накара да скочим от леглото, а това също може да ни нарани.

Коментирай