Здраве и красота

6 лека при запек

Опитайте със сусамов тахан и мед

02.08.2018г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запекът е един от най-често срещаните проблеми свързани с храносмилателната система. Причините за неговата поява могат да бъдат различни. От нередовно и неправилно хранене, до бременност, хормонални промени, коремни операции, прием на медикаменти и други.

В следващите редове може да видите кои храни от вашата кухня ще облекчат запека.

Сусамово семе

Сусамовите семена са чудесен лек, когато страдате от запек. Масленият им състав спомага за овлажняване на червата, което благоприятства перисталтиката им. Може да добавяте сусамено семе към вашите салати, ястия, смути или да ги консумирате под формата на сусамов тахан. За да ви е по-вкусен опитайте го в комбинация с малко мед.

Добавете повече фибри към дневното меню

Фибрите действат прочистващо на храносмилателния тракт, като спомагат за елиминиране на излишните частици храна. Също така те са важни за подобряване движението на червата. В дневното ви меню трябва да има около 20 до 35 грама фибри.

Може да си ги осигурите чрез консумацията на боб, леща, овесени ядки, бадеми, ечемик, много зеленчуци и пресни и сушени плодове. Ако заради запека се налага да приемате повече фибри, много е важно и да пиете повече вода от обикновено, за да улесните процеса на изхождане.

Храни, богати на калций, които топят мазнини

Мента и джинджифил

Тези две билки са едни от най-добрите, когато страдате от запек, болки в стомаха. Ментата съдържа ментол, който има антиспазматичен ефект, отпускащ мускулите на храносмилателния тракт.

Джинджифилът е „затопляща“ билка, чиято консумация ускорява бавното храносмилане, действайки леко слабително. Може да консумирате билките под формата на чай или да ги добавяте към ястията.

Здравословни мазнини

Те са важна част от храненето ни, не само когато искаме да отслабнем, но и когато страдаме от запек. Консумацията на здравословни мазнини действа като един вид смазка за червата. Добавете към менюто си авокадо, фъстъчено масло, тахан, зехтин.

Свързани статии

Вода с лимонов сок

Освежаваща комбинация, която има редица ползи за здравето, действайки и като стимулант в храносмилателната система, елиминираща голяма част от токсините като по този начин облекчава запека. Вода с лимон може да пиете и сутрин за добър старт на деня, както и през останалата му част. Така ще намалите риска от запек.

Стафиди и сушени сливи

Двата сушени плода са не само вкусни, но и с високо съдържание на фибри. Стафидите също съдържат и винена киселина, която има слабително действие. Сушените сливи също съдържат съединение, което задейства чревната контракция, като по този начин благоприятства изхождането. Други сушени плодове, които може да консумирате са кайсии.

Коментирай