Здраве и красота

Как се променя тялото ни само след едно изгаряне?

Веднъж е достатъчно, за да се увеличи рискът от рак

02.08.2018г. / 09 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората знаят, че системното изгаряне на плажа е рисковано за здравето на кожата. Но едно изгаряне, какво пък толкова! 

Нещата обаче не стоят така. Дори едно изгаряне на кожата води до необратими промени в структурата ѝ, които могат да окажат зловредно влияние върху здравето в бъдеще.

Най-лошо би било, ако площта на изгарянето заема повече от 70% от тялото. Тогава рискът от злокачествен рак на кожата се повишава неколкократно.

Как да преглеждаме кожата за съмнителни пигментни петна?

Може да сте направили само една грешка, но тя да е довела до това да увеличите вероятността за рак. Тази една грешка увеличава два пъти риска от поява на меланом или плоскоклетъчен карцином. А ако изгарянето е довело и до поява на мехури, рискът се умножава.

Образува се нещо като скала на възпалението 

Увредените клетки на повърхността на кожата изпращат сигнал за помощ на имунната система. Тя се активира, за да оправи увреденото ДНК. В зоната на изгарянето се концентрират клетки на имунната система. По този начин възпалението се влошава, появява се зачервяване, болка, парене, подуване, поява на мехури.

Няма да видите изгарянето веднага

В продължение на 24 часа кожата ще реагира на изгарянето като механизъм за протекция. Това означава, че с течение на времето изгарянето ще се влошава, докато стигне пика си, след което ще започне да затихва.

Кожата ви ще се опитва да облекчи изгарянето 

Кръвоносните съдове в кожата ще се разширят, за да доставят на увредената кожа достатъчно течности и кислород. Това предизвиква появата на мехури и зачервяване. Течността, която се съдържа в мехурите, е опит на организма да потуши възпалението и усещането за силно парене, както и повишената локална телесна температура.

Може да се чувствате много жадни

Тялото прави всичко възможно да компенсира загубата на течности вследствие на изгарянето. Заради това може да се чувствате по-жадни от обикновено.

Какво ни излага на риск от поява на рак на кожата?

Свързани статии

Контролирайте появата на мехури и лющене

За да намалите влошаването на кожата, вземете мерки още в самото начало на появата на изгарянето. Хидратирайте я в дълбочина, нанасяйте гел от алое вера. Той има лековити свойства, облекчава болката и намалява възпалението.

Кожата ви ще бъде променена завинаги 

За съжаление, кожата никога няма да е същата, дори след само едно лошо изгаряне. То е достатъчна предпоставка за отключване на неправилно делене на клетките на ДНК за в бъдеще, което повишава риска от поява на рак на кожата, но и не само.

Прекаленото предпазване на кожата също е вредно

Ако се обличате така, че кожата ви да не вижда слънце, живеете на север или стоите само на сянка през по-голямата част от годината, това не ви пази от рак на кожата. Напротив.

Според rd.com, хората, които прекарват по-голямата част от ежедневието си на открито, са застрашени от меланом, докато онези, които имат бяла кожа и я излагат на слънце прекалено рядко, са с повишен риск от плоскоклетъчен карцином. Рискът за това заболяване се увеличава само след едно продължително излагане на слънце, да не говорим за изгаряне.

Коментирай