Здраве и красота

12 природни метода за премахване на белези от акне

Върнете блясъка и здравето на кожата си

08.08.2018г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е кожен възпалителен проблем, който се лекува много трудно и бавно. Понякога отнема години, докато възпалението в кожата започне да затихва. За съжаление вероятността да останат белези е доста голяма. Те се третират още по-трудно, тъй като целостта на кожата е увредена.

Природата тук може да ни помогне, както в много други случаи. Някои натурални продукти оказват полезно и лековито влияние върху увредената от акнето кожа, стимулирайки я да регенерира клетките си.

Чао, чао, акне!

Кои са тези природни продукти?

Домати

Киселината в доматите, както и активното им вещество ликопен, действат като пилинг за кожата, излющвайки горния ѝ слой и подпомагайки деленето на клетките. Доматите са богати и на витамин А, толкова важен за кожата. Правете си маски за лице с домати всяка вечер за добри резултати.

Краставици 

Можете да наложите резени краставици, а можете да използвате и паста или сок от тях – ефектът е сходен. Краставицата действа като тоник за лице, почиства, освежава и хидратира в дълбочина.

Сандалово дърво

Нанесете смес от масло от сандалово дърво и розова вода върху белезите от акне. Оставете да действа през цялата нощ.

Масло от чаено дърво

Това чудодейно масло има противовъзпалителни свойства. Богато е на антиоксиданти, които действат регенериращо на кожата. То убива бактериите и помага на клетките да се възстановят, намалявайки белезите.

Белтъци

Яйчните белтъци съдържат множество вещества, помагащи на кожата да се справи с възпаленията, причинени от акне. Намажете лицето в засегнатите зони с разбит белтък. Оставете протеините от него да проникнат добре в кожата за няколко часа.

Най-често срещаните видове акне

Ябълков оцет 

Оцетът е прекрасен тоник за лице, който контролира секрецията на себум и омазняването на кожата. Той съдържа киселини, които стимулират кръвообращението. Това улеснява процесите на натурално възстановяване на кожата.

Сок от лайм

Нанесете прясно изцеден сок от лайм върху белезите от акне. Оставете за няколко минути преди да изплакнете. Лаймът има свойството да избелва и да почиства горния слой на кожата. Това помага за премахване на черни точки и стимулира регенерацията на клетките на дермата.

Зехтин

Зехтинът е натурално средство да хидратирате в дълбочина кожата. Той помага за заличаване и изсветляване на белези от акне. Масажирайте нежно кожата със зехтин за няколко минути. След това оставете антиоксидантите да проникнат добре навътре, за да въздействат върху увредените участъци.

Най-добрите храни срещу акне

Мед

Медът е много мощен антиоксидант. Освен това е препълнен с вещества, допринасящи за регенерацията и правилното делене на клетките. Той действа като естествен хидратант, проникващ в дълбочина. В добре хидратираната от меда кожа се синтезира достатъчно колаген, който заличава белезите от акне.

Сок от мента

С помощта на фина сокоизстисквачка за зеленолистни зеленчуци направете сок от мента. Нанесете го директно върху кожата. Оставете да подейства за около 20 минути. Ментата има противовъзпалителни свойства и е ефикасна срещу белези и черни точки.

Масло от шипка

Чудодейното масло от шипка помага при акне. То намалява не само възпалението, но и белезите, уврежданията от слънцето, луничките и черните точки.

Масло от лавандула

Нанесете масло от лавандула с помощта на тампон. Втрийте в засегнатите места. Оставете за през нощта при по-тежки случаи на акне и стари белези от възпалението.  

Коментирай