Здраве и красота

Масло от иланг-иланг и неговите ползи за здравето

Използва се в източната медицина от векове

22.08.2018г. / 10 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от иланг-иланг се извлича чрез парна дестилация на цветовете на дървото със същото име. То се среща в тропическите гори на някои южни тихоокеански острови като Индонезия, Филипини, Суматра, Коморски острови и Полинезия. 

Това масло съдържа невероятни активни вещества, които му придават лечебни и разкрасителни качества. Неслучайно се използва с оздравителни цели от векове в народната медицина на тези народи. 

Етеричното масло от бергамот и неговите ползи за здравето

Кои са ползите от етеричното масло от иланг-иланг?

Антидепресант 

Едно от най-известните лечебни свойства на маслото от иланг-иланг е отпускащото действие, което упражнява върху нервната система. То се бори с депресията, релаксира тялото и мускулите, повлиява положително безпокойството и тревожността, хроничния стрес. Иланг-иланг има благотворно действие и върху настроението, стимулирайки секрецията на серотонин. 

Против пърхот и себорея 

Поради неправилното функциониране на мастните жлези в скалпа много хора страдат от пърхот и себорея. Това неприятно кожно раздразнение предизвиква лющене, сърбеж, зачервяване, понякога и рани. 

6 етерични масла, ефикасни срещу стрии

Масажът с масло от иланг-иланг има противовъзпалителен ефект и успокоява раздразнената кожа. Независимо дали е суха или мазна, кожата на скалпа се балансира и симптомите отшумяват. 

Антисептичено действие 

С това етерично масло могат да се обработват рани, порязвания, надрасквания и всякакви кожни наранявания с цел предотвратяване на бактериални инфекции. Иланг-иланг има силно противовъзпалително и антибактериално действие, което намалява риска от инфекции. 

Етеричното масло от пачули и многобройните му ползи

Свързани статии

Афродизиак 

Етеричното масло от иланг-иланг стимулира либидото и подобрява сексуалния живот. Ако интимното ви желание е намалено вследствие на стрес, преумора, работа, депресия, това масло ще ви помогне да се отпуснете и да възвърнете предишното си либидо. 

Намалява кръвното налягане 

Етеричното масло от иланг-иланг е прекрасно за понижаване на кръвното налягане. Ако страдате от хипертония, то може да ви помогне да балансирате понижените нива. 

Има успокояващ ефект

Споменахме, че иланг-иланг има добро въздействие при стрес и тревожност. То е известно със способността си да успокоява нервната система и да намалява симптомите на тревожност, безпокойство, депресия, силен стрес, нервни изблици.

Коментирай
Свободно време