Здраве и красота

Етеричното масло от бергамот и неговите ползи за здравето

Невероятно полезно в много аспекти

30.01.2018г. / 07 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от бергамот има мощни свойства, които подобряват цялостното здравословно състояние. То има антисептичен, седативен, аналгетичен, антидепресантен и антибактериален характер.

Какво представлява бергамотът?

Бергамот е цитрусов плод, чиято кора се използва за извличане на етерично масло. Той расте на тропическо дърво, което обаче се среща и в Европа. Мощният аромат на бергамота го прави популярен компонент в редица козметични продукти, парфюми, който придава характерен тръпчив мирис.

Причини за поява на пигментация и решенията срещу нея

Етеричните масла от бергамот се добиват чрез студено пресоване, което запазва всичките им положителни качества за здравето.

За какво е полезно етеричното масло от бергамот?

Подобрява кръвообращението

Маслото от бергамот съдържа лимонен и алфа-пинен, които имат антидепресантно свойство и стимулират нервната система по натурален начин. Това подобрява циркулацията на кръвта и стимулира метаболитните процеси, усвояването на хранителните вещества и понижава кръвната захар.

Предотвратява инфекциите

Някои компоненти на етеричното масло от бергамот имат антибиотични и дезинфекциращи свойства. Те потискат растежа на микроби, бактерии, вируси и гъбички по кожата като по този начин ограничават навлизането им в организма.

Намалява болката

Разтриването с масло от бергамот намалява болките и възпаленията по тялото, особено по ставите и мускулите. То потиска напрежението в нервите и е полезно дори при главоболие.

Има релаксиращ и седативен ефект

Флавоноидите в маслото от бергамот успокояват нервната система и стимулират секрецията на хормони на щастието. Полезно е при безсъние, депресия, високо кръвно налягане.

5 етерични масла за медицински цели

Помага в храносмилането

Етеричното масло от бергамот има свойството да стимулира секрецията на храносмилателни ензими и стомашни киселини, с помощта на които хранителните вещества се усвояват по-лесно.

Грижа за кожата

Маслото от бергамот неслучайно е основна съставка в много козметични и парфюмерийни продукти. То не само прави аромата по-неустоим, но има свойството да намалява белезите по кожата и да подхранва. Премахва нежеланото пигментиране и изглажда тена.

За какво помага още:

  • За премахване на лошата миризма от тялото
  • Намалява температурата при вирусни и грипни инфекции
  • Убива микробите
  • Успокоява спазмите
  • Ускорява оздравяването на тъканите
Коментирай