Здраве и красота

5 комбинации с мед за повече здраве

За да бъдете винаги в баланс

27.08.2018г. / 10 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че комбинацията от мед и прясно мляко е не само вкусна, но и помага да спим по-добре. Когато пък към меда добавите канела, получавате вкус, който подобрява метаболизма и състоянието на кожата, стимулира растежа на косата, благоприятства здравето на храносмилателната система.

Вижте още 5 здравословни комбинации с мед. 

Мед и куркума - при сезонни алергии, кашлица

Необходими съставки: 100 грама мед и 1 супена лъжица куркума на прах. Комбинирайте двете съставки и съхранявайте получената смес в подходящ съд с капак в хладилника. Всеки ден хапвайте по една лъжичка от нея или я разтваряйте в чаша с топла вода.

Тази комбинация от мед и куркума действа противовъзпалително, антибактериално и противогъбично.

Подправки, които намаляват риска от рак

Мед и чесън – при кашлица, стомашни киселини, болки в гърлото, за силен имунитет

Необходими съставки: 10 скилидки пресен чесън, накълцани в 1 малко бурканче с мед. Накълцайте на ситно чесъна и го прибавете към меда. Съхранявайте бурканчето в хладилник.  Преди да започнете да го консумирате, изчакайте 3-5 дни, за да може чесънът да пусне своите масла и ценни съставки в меда. След това хапвайте по 1-2 лъжички при нужда или вечер.

Комбинацията от мед и чесън засилва имунитета, метаболизма, облекчава възпаленото гърло.

Мед и семена от копър – при предменструален синдром, газове, стомашно разтройство

Необходими съставки: 1 ч.л. семена от копър, мед на сладост. Добавете семената от копър в 250 мл вряща вода и оставете да врат 5-6 минути. След това прецедете чая от семената и подсладете. 

Копърът може да помогне за облекчаване на горещи вълни и други проблеми, свързани с менопаузата, чрез балансиране на нивата на естроген в организма. Също така намалява образуването на газове, стомашните неразположения и дискомфортът, свързан с ПМС (предменструален синдром).

Гинко билоба помага при главоболие и забавя стареенето

Мед и джинджифил – при менструални болки, мигрена, стомашни неразположения

Необходими съставки: 4 - 6 тънки резена обелен корен от джинджифил, 2 чаши вода, 1-2 с.л. мед.Обелете резените джинджифил, изплакнете ги добре и ги сложете да се варят във водата за около 10 минути. Прецедете отварата и подсладете с меда. 

Ароматната напитка ще ви помогне да отпуснете мускулните болки, да намалите стомашните неразположения, менструалните спазми, гаденето, главоболието, ще отпуши синусите. 

Свързани статии

Мед и черен пипер – при настинки и кашлица

Необходими съставки: 1 ч.л. смлян черен пипер, 2 ч.л. мед, чаша топла преварена вода. В топлата преварена вода сложете останалите съставки и разбъркайте добре. Отпивайте на малки глътки. 

Медът и пиперът са чудесни за детокс на организма и помагат на тялото да елиминира голяма част от токсините. Също така подобряват метаболизма, премахват лошия дъх, облекчават кашлицата и симптомите при настинка. 

Снимка: pixabay

Коментирай