Здраве и красота

Защо макадамията е толкова полезна?

10 страхотни ползи от вкусната ядка

09.09.2018г. / 06 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Макадамията се счита за една от най-вкусните и полезни ядки. Тя се култивира в тропическия климат на Индонезия, Австралия, Кения, Нова Зеландия, Бразилия, Южна Африка. Счита се, че хавайската макадамия е с най-добрия вкус в цял свят.

Консумацията на тази ядка не само носи наслада на сетивата, но има редица ползи и за здравето. Широкият спектър от полезни хранителни вещества, сред които фолиева киселина, желязо, протеини, рибофлавин, ниацин, витамин А, имат противовъзпалителни, антисептични и подхранващи свойства.

Ядки, които се грижат за здравето ни

Вижте кои са ползите, които макадамията носи на организма.

1. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания 

Макадамията понижава холестерола, който е един от основните виновници за появата на заболявания на сърдечносъдовата система. Изобилието от флавоноиди в състава ѝ е прекрасно средство за предотвратяване на коронарни заболявания. Антиоксидантите в тази ядка, както и мононенаситените мастни киселини се борят със свободните радикали, понижават холестерола и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

2. Подобрява мозъчната дейност и нервната система 

Палмитолеиновата киселина в макадамията помага на нервните клетки в мозъка, като така допринася за здравословната му функция. Това хранително вещество в комбинация с витамин В1, манган, мед и магнезий в ядката подпомагат невротрансмитерите, изпращащи сигнали към мозъка и обратно.

Омега-9 мастните киселини пък подобряват настроението, паметта и концентрацията.

3. Потиска възпаленията и артрита 

В състава на макадамията се съдържа витамин В1 и омега-3 и 6 мастни киселини, които са от съществено значение за предотвратяване на развитието на възпаления и усложнения от тях.

Пълнее ли се от ядките?

4. Подобрява зрението

Мастните киселини в макадамията, както и витамин А и В помагат в превенцията на катаракта и дегенеративни заболявания на очите.

5. Укрепва костите 

Макадамията е богата на фосфор, манган, магнезий, които помагат за здравината на костите и зъбите. Тези вещества допринасят и за качествения транспорт и усвояването на редица хранителни елементи. С напредване на възрастта костната структура и плътност се уврежда. Макадамията помага на тялото да изгражда здрава костна тъкан и да регенерира клетките на сухожилията и хрущялите.

6. Намалява риска от атеросклероза 

Проучване на Американския колеж по хранене установява, че консумирането на 40-90 грама макадамия на седмица в продължение на 1 месец може да намали опасността от възникване на атеросклероза – състояние, при което стените на артериите се удебеляват и губят еластичността и проходимостта си.

7. Подпомага храносмилателната дейност на червата 

Консумацията на макадамия подобрява функцията на червата, тъй като в тази ядка се съдържат много разтворими и неразтворими фибри. Те помагат в детокса на тялото и стимулират перисталтиката на червата.

8. Полезна е за бъбреците

Високото съдържание на манган в макадамията помага при бъбречни заболявания, както и в тяхната превенция. В тази ядка обаче има и фосфор, който не е препоръчителен за страдащи от бъбречни заболявания. Ето защо консумацията на макадамия в тези случаи трябва да е съобразена с лекарско мнение.

За какво да използваме ядката на авокадото?

9. Помага при анемия

Богатото наличие на желязо и мед в макадамията облекчава анемията. Тези два минерала са есенциални за синтеза и деленето на червените кръвни клетки.

10. Превенция на рак 

Една от най-добрите ползи от макадамията е, че голямото количество антиоксиданти в нея се борят със свободните радикали, причиняващи рак и преждевременно стареене на клетките.

Похапвайте макадамия по-често за по-добро здраве.

Коментирай