Здраве и красота

Признаци, че може да имате алергия към алкохол

А да не подозирате дори

07.09.2018г. / 11 13ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се чувствате малко странно след като сте употребили алкохол, причината може да се крие не само в изпитите чаши вино. Особено ако това странно чувство се появява често след консумация на алкохол, всъщност може да е сигнал, че имате непоносимост към спиртните напитки и тялото не ги преработва така, както би трябвало.

Оказва се, че има няколко симптома, които сигнализират за алергия към алкохола. Според д-р Соня Батра, дерматолог и един от водещите на предаването The Doctors, е възможно симптомите на махмурлука да приличат на признаците на алергия към алкохола. Ако имате подобно съмнение, най-добре е да се обърнете към специалист, който да ви направи необходимите тестове.

Ето някои от признаците за подобна алергия, които д-р Батра споделя пред Popsugar.

Огненочервена кожа

Ако лицето ви започне да се поти и да почервенява, може да бъде от алкохола, разбира се, но ако е изключително червено, би могло да е алергична реакция.

„Алкохолът разширява кръвоносните съдове и причинява почервеняване. Затова е разбираемо, ако почервенеете малко. Щом започнете да пиете, вашето тяло започва да преработва алкохола в ацеталдехид. Но когато тялото не може да неутрализира ацеталдехида достатъчно бързо, капилярите на лицето се разширяват, проявявайки се в последващо изчервяване, вследствие на отделянето на хистамин“, обяснява д-р Батра. И тялото е възможно да отговори негативно на този прилив на хистамин, което често се случва при консумация на вино и бира.

Уртикарий

Могат да се появят обрив и подутини, тъй като ацеталдехидът стимулира отделянето на хистамин, към който тялото реагира негативно, както ако имате алергия към алкохола, твърди д-р Батра. Още повече, чувствителността към някои съставки в определени алкохолни напитки като пшенични зърна, ръж, ечемик, могат да предизвикат алергични реакции. Хистамините, които естествено се появяват във виното и сулфатите, които се използват като консервант във виното, могат да предизвикат отключване на алергия и подобни на астма симптоми.

Затруднено дишане

Вследствие на прилива на хистамин, може да се появи затруднено дишане, течащ нос, малко след като сте започнали да консумирате алкохол.

Хистаминовата нетолерантност може да доведе до възпаление на меките тъкани като тези на белите дробове и назалните пътища, които могат да се подуят и да доведат до течащ нос и натиск върху синусите“, обяснява д-р Батра. „Симптомите на настинка като сърбеж в очите, драскащо гърло, подсмърчане, всички те са странични ефекти от хистаминовата нетолерантност.“

Диария и гадене

Ако чувствате стомашна болка, когато пиете алкохол, не бързайте да обвинявате храната, която сте консумирали. „Алкохолът може да увеличи стомашната киселина, дразнейки храносмилателния тракт“, казва д-р Батра. И когато вашето тяло не може да се справи с алкохола, храносмилателната система се опитва да избегне удара.

Диарията се появява, тъй като пиенето може да се отрази на количеството вода в дебелото черво, и ако има повече течности, изпражненията преминават по-лесно“, обяснява д-р Батра. Съвет от д-р Батра: „Един начин да сложите юзди на диарията е да избягвате пиенето на кофеин с алкохол и да се храните с по-леки храни, прости храни, а не мазни пържени храни например“.

Коментирай