От голямо значение е не само какво ядем, но кога го ядем. Различните хранителни продукти имат влияние както върху фигурата и процесите в организма ни, така и върху съня. Похапването на определени продукти преди лягане или на вечеря може да ви накара да не можете да спите през нощта.

Твърде много захар 

Ако мислите, че родителите ви са ви лъгали, когато са ви казвали да не ядете прекалено много сладко преди лягане, грешите. Консумацията на сладки храни и газирани напитки вечер предизвиква често будене и неспокоен сън. За да си осигурите дълбок и качествен сън, похапвайте порция с балансирани протеини, мазнини и въглехидрати.

4 лесни начина да направите спалнята по-добра за сън

Твърде много алкохол 

Без значение дали става дума за твърд или лек алкохол, количеството е от значение. Концентрираният алкохол ще ви накара да се будите от дехидратация, жажда, световъртеж, изпотяване, последвано от зъзнене и куп други неприятни симптоми.

Прекаляването с бирата пък ще ви буди заради чести пориви за посещение на тоалетната. И в двата случая сънят и почивката ви страдат.

Твърде малко витамин D

Слънчевият витамин, както го наричат, помага за различни процеси в организма не само през деня, но и през нощта. Витамин D подобрява качеството на съня, а ако нивата му са ниски, това може сериозно да наруши нощната почивка на тялото, констатира изследване, публикувано в списание Nutritional Neuroscience. 

Още по темата

Защо жените се нуждаят от повече сън?

Твърде много кофеин 

Дори да не усещате, кафето влияе на съня. Някои хора твърдят, че могат да изпият чаша кафе преди лягане и да спят като бебета. Това не е съвсем вярно. Въпреки че не го усещат, сънят им не е напълно качествен, защото нервната система е превъзбудена, което влияе негативно на важни процеси в организма по време на сън.

Прекалено много вода 

Ако пиете големи количества вода или каквито и да са течности преди лягане, вероятността да се събудите няколко пъти през нощта е много голяма. Колкото по-накъсан е сънят, толкова по-некачествена е почивката на тялото и мозъка.

Пикантна храна преди лягане 

Лютите и пикантни храни са известни с това, че пречат на съня. Те причиняват киселинен рефлукс, който може да ви събуди и дори да ви остави будни през цялата нощ.