Добрият сън помага за доброто здраве. За да е дълбок, продължителен и качествен сънят ви, трябва да създадете подходящи условия за това.

За целта е необходимо да направите някои леки промени, така че спалнята ви да се превърне във възможно най-уютното място за здравословен сън.

Спалня в бохо стил (галерия)

1. Изберете успокояващ цвят, който да действа благоприятно на нервната система.

Ярките цветове не са подходящи за спалня. Червеното и синьото също, тъй като предизвикват дразнения в центровете на мозъка, които отговарят за повишената възбудимост.

Бялото също не е добра опция, тъй като отразява светлината и създава усещането, че помещението е светло. Както знаем, светлината стопира секрецията на мелатонин – хормонът на съня.

Светлозеленото и светлосиньото, както и екрюто, бежовото са все подходящи цветове за спалня. Те имат успокояващ ефект.

Спалня в лилаво – истинска красота (галерия)

Още по темата

2. Сменете осветлението.

Ако сте поставили LED лампи в спалнята, нека поне те да са от така наречената „топла“ светлина. „Студената“, ярка и клоняща към синьо светлина е най-големият враг на съня.

3. Следете температурата.

В спалнята не трябва да е нито прекалено студено, нито много топло. Според изследванията, най-добрата температура за здрав сън е в диапазона от 17 до 20 градуса.

4. Снабдете се с часовник, който отделя мека светлина, наподобяваща слънчевата. Проучванията сочат, че този начин на събуждане е най-природосъобразният и полезен за съня и организма въобще.