Здраве и красота

Масло от семки на диня и ползите от него

5 причини да го използвате

20.10.2018г. / 06 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от семки на диня не е особено популярно. Малко хора са чували за него, но концентрираният ефект, който има, оказва изключително благотворно въздействие върху цялостното здраве.

Съществуват много начини за извличане на маслото от семките на динята. Студеното пресоване е най-полезният сред тях. В много африкански и азиатски култури то е традиционен лек за много различни заболявания и състояния.

Ванилово масло за релакс и кожа без бръчки

Маслото от семки на диня е леко жълтеникаво на цвят и има лек мирис на ядки. Абсорбира се лесно от кожата и има дълъг срок на годност. Препоръчително е да се съхранява далеч от слънчева светлина и в тъмни стъклени шишета с плътно затваряща се капачка.

Това масло е много богато на полезни мастни киселини, които са главните виновници за неговите качества и лековити действия.

Маслото от семки на диня се използва предимно външно върху кожата, но малки количества от него могат и да се консумират за подобряване на работата на вътрешните органи.

За какво помага маслото от семки на диня?

Това масло има много силни противовъзпалителни свойства, заради които помага в детокса на цялото тяло, редуцира акнето, помага на кожата да запази младостта си по-дълго, укрепва косата, хидратира в дълбочина.

Против стареене

Маслото от семки на диня е богато на антиоксиданти, ликопен, фенолни съединения, каротеноиди. Всички те се борят със стареенето на кожата, помагат за намаляване на бръчките, потискат появата на петна, регулират еластичността на кожата.

Грижа за кожата

Минералите и антиоксидантите в маслото от семки на диня заедно с ненаситените мастни киселини като олеиновата киселина, омега-3 и 6 мастните киселини и многото витамини в него му помагат да хидратира кожата в дълбочина. По тази причина това масло е много подходящо за суха и чувствителна кожа.

6 ползи от употребата на масло от камфор

Свързани статии

Противовъзпалителни свойства

Прилагането на масло от семки на диня върху възпалени зони, включително псориазис, екзема, розацея, акне, може да допринесе за намаляване на дразненето. Ефикасно е и при някои инфекции по кожата.

Детокс

Някои проучвания констатират, че локалното или вътрешно прилагане на масло от семки на диня може да помогне за извеждането на токсините от тялото, прочиства порите на кожата, стимулира функцията на черния дроб, действа като диуретик.

Грижа за косата

Това масло е чудесен източник и на витамин Е, който в комбинация с антиоксидантите намалява възпалението в скалпа, потиска образуването на пърхот и стимулира растежа на косата.

Коментирай