Здраве и красота

Ефикасни етерични масла при псориазис

Облекчават раздразнената кожа

05.11.2018г. / 08 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Псориазисът е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува повърхностния слой на кожата, причинявайки лющене, зачервяване, болезненост, сърбеж, сухота, сълзене. В резултат се наблюдава бърз растеж на клетките на кожата, което води до възпаление и зачервяване. Наблюдава се най-вече около ставите – по лактите и коленете.

Псориазисът като повечето автоимунни заболявания се характеризира с периоди на затишие и периоди на обостряне.

Едно от обичайните средства за облекчаване на симптомите са етеричните масла. Кои са най-подходящите сред тях при това кожно заболяване?

10 мощни натурални масла срещу стареене

Масло от бергамот

Едно от най-ефикасните масла при псориазис е това от бергамот. То успокоява, тушира инфекцията, намалява цепенето и кървенето на кожата при обострена форма и има антисептични свойства.

Масло от гераниум (индрише, здравец)

Здравецът, чието ботаническо наименование е гераниум, е известен със своите лечебни свойства за кожата. Той успокоява и неутрализира възпалението в кожата. Неслучайно екстракти от това растение се използват за направата на различни козметични и лекарствени продукти за кожа.

Сандалово дърво

Сандаловото дърво има изключително благотворни свойства спрямо кожата. То предпазва от инфекции при раздразнена от псориазис кожа, потиска болката и възпалението, намалява сърбежа и лющенето.

Масло от пачули

Маслото от пачули също има противовъзпалителен ефект върху кожата. То намалява зачервяването и подуването, помага за омекотяване на насъбралите се плаки по кожата, допринася за по-бързото ѝ изчистване и регенериране.

Масло от лайка

Лайката е средство от традиционната народна медицина от векове. Тя има лечебни свойства, доказали се във времето, включително при псориазис.

Свързани статии

Масло от ангелика

Етеричното масло от ангелика е известно като мощен детоксикатор за кожата и тялото. То извежда токсините и патогените, овлажнява, подхранва в дълбочина и кара кожата да омекне и да стане по-еластична.

Най-добрите плодови масла за красива кожа

Масло от мирта

Маслото от мирта съдържа съединения, които допринасят за облекчаване симптомите при псориазис. То е мощен антисептичен и противовъзпалителен агент. Намалява болката и елиминира зачервяването по кожата.

Масло от чаено дърво

Чаеното дърво е известно със своите качества. То подхранва кожата, косата, ноктите и неслучайно е основна активна съставка в редица козметични продукти. Маслото от чаено дърво помага при псориатична кожа като намалява инфекцията, потиска възпалението и облекчава симптомите, правейки кожата по-мека и еластична.

Коментирай