Здраве и красота

7 проблема, които могат да се случат, ако търкате очите си

Някои от тях са наистина сериозни

06.11.2018г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате алергия или сте прекарали цял ден във взиране в монитора? В тези и в много други случаи най-приятното и задоволяващо нещо е да подарите на очите си едно хубаво разтриване, за да ги успокоите и да снемете натрупания товар от тях. Да, обаче търкането на очите може да предизвика много и то сериозни проблеми. Този така често практикуван от мнозина акт не е безобиден. Ето защо.

Можете да увредите роговицата

Роговицата на окото е най-горният прозрачен слой, представляващ много тънка ципа. При често и продължително търкане на окото може да се предизвика нарушение в тази тъкан, наречено кератоконус. При него роговицата добива изпъкнала конусовидна форма, което може да доведе до влошаване на зрението, повишаване на астигматизма или късогледството.

Какво ни разкриват очите за вътрешните заболявания?

Надраскване на роговицата

Ако нещо ви е попаднало в окото и това ви кара да го разтриете, за да извадите частицата, тя може да предизвика надраскване на роговицата и нейното механично увреждане.

Можете да влошите глаукомата

Ако сте диагностицирани с това сериозно прогресивно заболяване, трябва да знаете, че не трябва да търкате очите си. Глаукомата се причинява от натрупване на течност в предната част на окото, която повишава вътреочното налягане. Притиска се очният нерв, а това може да доведе до слепота.

Разтривайки очите си нарушавате кръвообращението в окото, което може да доведе до влошаване на заболяването и бързо настъпване на загуба на зрение.

Можете да влошите късогледството

Страдащите от прогресивна миопия (късогледство) също не трябва да търкат очите си. Това може да влоши зрението им, особено ако имат по-голям диоптър.

Как да върнем белотата на очите си?

Инфекции

Без значение колко често миете ръцете си, по тях има хиляди бактерии. Разтриването на очите с пръсти пренася тези бактерии в очите, а това крие риск от поява на различни бактериални и вирусни инфекции.

Може да предизвикате спадане на клепача (птоза)

Агресивното и често търкане на очите може да навреди не само на самите очи, но и на клепачите. При търкането може да се засегне нервът, инервиращ клепача. Като следствие той може да спадне временно или перманентно.

Може да предизвикате спукване на капиляр

Дори да ви звучи като козметичен и безобиден проблем, спукването на капиляр не е несериозно. Кръвоносните съдове в окото са изключително тънки и нежни. Всяко кръвонасядане би могло да предизвика потенциално по-сериозен проблем.

Коментирай