Здраве и красота

Как да върнем белотата на очите си?

Съвети за премахване на зачервяването и дразненето на очите

22.08.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Уморените и зачервени очи са проблем, който много хора имат. Напрежението, умората, работата с компютър, взирането в електронни устройства и телевизори – всичко това оказва влияние върху здравето на очите

Зачервените и мътни очи дразнят, предизвикват сълзене и замъглено зрение, освен че не изглеждат особено красиво. Как можете да се справите с този проблем и да направите така нареченото „бяло на очите“ още по-бяло?

Капки за очи

За спешна помощ уморените очи се нуждаят най-вече от успокояващи капки за очи. Те намаляват зачервяването и проясняват погледа. Ретината ви ще изглежда отново бяла, а очите няма да ви сърбят и болят. 



Соево мляко

Напоете памучни тампони със соево мляко и ги дръжте върху затворените си очи за 15 минути. Това помага за намаляване на зачервяването и дразненето. Соевото мляко намалява подпухналостта, пожълтяването и помътняването на ретината на окото. Спира мъжденето и гложденето, причинени от умората и напрежението в окото.

Не използвайте чисто черна спирала за мигли

Наситено черните спирали за мигли имат дразнещи окото багрила. Когато попаднат в окото те предизвикват дразнене и зачервяване. Нанасяйте спиралата не от самото начало на миглите, а от средата навън. Така ще избегнете попадането ѝ в окото.

Яжте повече моркови

Бета-каротинът и витамините Е, А и С, намиращи се в морковите правят очите здрави. Те допринасят за намаляване на зачервяването и регенерирането на очната тъкан. 

Избягвайте захарите и мазнините

Злоупотребата с наситени мазнини и преработени захари, каквито има в готовите десерти, пречат на здравето на очите. Те дори могат да накарат очите ви да се зачервят и да започнат да ви дразнят. 

Избягвайте и кофеина

Злоупотребата с кафетата на ден може да направи очите ви червени и сълзящи. Тъй като кофеинът се отразява най-вече върху нервната система, очите се засягат пряко. Пиенето на повече от 2 чаши кафе на ден може да предизвиква дискомфорт в очите, дразнене и зачервяване.

Носете слънчеви очила

Слънчевата светлина и вредните UV-лъчи влияят негативно на роговицата на окото. Това предизвиква удебеляването ѝ, пожълтяването ѝ и зачервяването на ретината. Предпазвайте очите си като носите слънчеви очила с подходяща защита.

Снимки: istock

Коментирай