Здраве и красота

7 причини за кървене от носа

Как да разпознаем опасността

31.10.2018г. / 12 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кървенето от носа е неприятен проблем, който се появява внезапно и може да предизвика неудобни ситуации и смут у човека, чийто нос кърви. Причините могат да са много. Някои от тях са безобидни, но за други е добре да се потърси лекарска помощ, защото са предизвикани от някои медицински състояния.

Кои са възможните причини, които да провокират поява на кървене от носа?

Сухота в носната лигавица

Когато лигавицата на носа и горните дихателни пътища бива прекалено изсушена вследствие на продължителен престой в изкуствено климатизирани помещения, прашни помещения и открити райони, може да се появи внезапно кървене. Овлажняването на лигавицата помага в предотвратяването на спукване на малките кръвоносни съдове вследствие на прекомерната сухота.

Ако имате високо кръвно налягане и разширени вени, правете това!

Удар

При травма по време на спорт например може да се появи кървене от носа, тъй като капилярите в тази област са много тънки и крехки. Спукването им предизвиква кървене. Носът е много богато кръвоснабден и дори не толкова силен удар може да предизвика кървене.

Вируси и настинки

Вирусните инфекции и настинките причиняват най-често запушване на носа вследствие на натрупване на секрет в лигавицата на носа. Това напрежение заедно с издухването на носа причинява огромен натиск върху тънките кръвоносни съдове. Те могат да се спукат лесно и да предизвикат кървене от носа.

Високо кръвно налягане

При високи нива на кръвното налягане е възможно да се появи внезапно кървене от носа. Капилярите в носа са слаби и крехки и реагират при силен натиск отвътре, причинен от повишаване стойностите на кръвното налягане.

Лекарства

Някои медикаменти изтъняват стените на кръвоносните съдове, заради което може да се появи кървене от носа. Такива лекарства са аспирин, варфарин, които разреждат кръвта.

7 бързи лека при запушен нос

Бактериални инфекции в носа

При някои бактериални инфекции в носа може да се наблюдава свръхрастеж на някои микроорганизми, увреждащи лигавицата. Също така при подобни инфекции могат да се получат лезии по лигавицата, предизвикващи лесното спукване на кръвоносни съдове.

Образувания

По вътрешността на носа могат да се образуват различни доброкачествени и злокачествени образувания, полипи, бучки, ранички, които също могат да са в основата на кървенето от носа. Ако забележите нещо подобно, веднага се консултирайте с лекар.

Как да разпознаем опасността?

За да знаем дали е необходимо незабавно да потърсим лекарска помощ е добре да се научим да разпознаваме откъде идва кървенето. Обикновено кървене, причинено от сухота, вирусни инфекции, хрема идва от предната част на носната лигавица. Докато при кървене, причинено от сериозни медицински състояния то може да дойде от по-вътрешната дълбока част на носа. Разбира се трудно е човек да се научи сам да разпознава това усещане. Консултирайте се с лекар, за да откриете причината за появилия се проблем.

Коментирай