Динамичното ежедневие е част от живота на всеки от нас. Понякога задълженията толкова много отнемат от нашето време, че пропускаме хранене, не пием достатъчно вода, но за сметка на това се „разсънваме“ с няколко чаши кафе, вечеряме късно, а понякога и сънят ни не е пълноценен. Сутрин, когато алармата на телефона звънне трудно успяваме да станем от първия път и денят ни сякаш не е толкова продуктивен.

Чували ли сте за формулата „10-3-2-1-0“? Неин автор е фитнес инструкторът Крейг Балантайн. Според формулата му, която той нарича „перфектен ден“, всеки от нас може да се чувства чудесно сутрин и да увеличи своята производителност през деня.

Но какво се крие зад „10-3-2-1-0“?

  • 10 часа преди лягане – без кофеин
  • 3 часа преди лягане – без храна и алкохол
  • 2 часа преди лягане – край с работните задължения
  • 1 час преди лягане – без телефони, таблети, екрани
  • 0 – Без да натискате бутон за отлагане на алармата за събуждане сутрин.

Според Крейг Балантайн, най-важният фактор да започнем деня енергично и да можем да го управляваме ефективно е да се събудим 15 минути по-рано и да започнем работа по приоритет номер 1.

10 часа са необходими на нашето тяло, за да елиминира от кръвта стимулиращите съставки на кафето, чая, енергийните напитки.

Какво се случва в тялото ни след 40?

Ако заспивате в 22:00 часа, вечерята ви трябва да не е по-късно от 18:30 – 19:00 часа, защото на тялото ще са му необходими около 3 часа, за да отдели енергия за храносмилане на вечерята, особено ако е по-тежка.

Още по темата

Ако искате да спите спокойно, два часа преди сън никаква работа, дори без мисли за нея. Добрият сън изисква да дадем покой на нашите очи, емоции. Ето защо 1 часа преди да си легнете оставете социалните мрежи, мейлите, всички смарт устройства.

0 – създайте си навика веднага след първата аларма да ставате. Ако отменяте алармата има риск не само да се успите, но и допълнителните дремки повишават вашата сънливост и нарушават бодрия старт на деня.

По материали от www.telegraph.co.uk