Здраве и красота

Какво се случва в тялото ни след 40?

Ставаме по-привлекателни и уверени в себе си

29.10.2018г. / 16 21ч.
Михаела Лазарова
Снимки: Reuters

Снимки: Reuters

От какво се страхувате? Със сигурност всеки от нас има много и различни страхове, някои от които са свързани с остаряването. Психолозите смятат, че е нормално, ако се страхувате да остареете. Но трябва да преодолеем тези наши страхове и да осъзнаем, че всяка възраст има своите предимства и недостатъци. Какво освен леко нарушеното зрение се случва след 40-годишна възраст с тялото ни?

Косата ви няма да е толкова гъста

Намаляването на плътността на косата е проблем, който по-често се проявява при представителите на силния пол. Много от мъжете губят гъстата си коса още преди да навършат 30, а след 40 някои стават плешиви. Дамите също губят коса, но не така интензивно като господата. Не забравяйте, че начинът на хранене е от ключово значение за здравината и красотата на косата.

Забавя се метаболизмът ни

След 40-годишна възраст не само метаболизмът ни се забавя, но губим и повече мускулна маса. За да намалите риска от нежелано покачване на телесното тегло, обърнете внимание на начина си на хранене. Също така спортувайте и добавете към менюто си храни, които изграждат мускулна маса. Повече за тях вижте тук.

6 проблема, за които подсказва състоянието на косата

Ставаме по-привлекателни и уверени в себе си

Психолозите твърдят, че жените са по-уверени в себе си след 40 години, в сравнение с времето, когато са били на 20 или 30-годишна възраст.

По-трудно зачеване

Късното родителство има редица предимства, особено по отношение на възпитанието на децата, но има и недостатъци. След 40 за една жена е много по-трудно да забременее и да износи здраво бебе. Не са изключени репродуктивни проблеми свързани с възрастта и при двата пола.

Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден?

Възможно е да страдате от лактозна непоносимост

Чували ли сте за лактозна непоносимост? Това е неспособността на организма да усвоява добре млечните продукти, дължаща се на намаляване нивата на лактазния ензим. С напредването на възрастта този ензим се изчерпва. Най-честите неразположения свързани с лактозната нетолерантност са диария, подуване и газове в корема, спазми, гадене.

Ако случайно страдате от този проблем, специалисти препоръчват да се консумира мляко без лактоза и пробиотици.

Свързани статии

Зъбите ни са по-малко чувствителни

Страдате ли от чувствителни зъби? С напредването на възрастта тази чувствителност може да намалее, тъй като тъканта, наречена дентин се увеличава.

Смаляваме се

Да, за съжаление след 40-годишна възраст ръстът ни намалява. Според учени мъжете може да загубят около 2,50 см от ръста си, докато при дамите той може да намалее с около 5 см. Специалистите съветват да добавим към менюто си достатъчно храни богати на калций, витамин D, както и да не спираме да спортуваме редовно.

По материали от brightside.me

Коментирай