Здраве и красота

Как се променя здравето на косата на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Най-добрият вид косата ни има в началото на 20-те ни години

02.11.2018г. / 13 51ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

С напредването на възрастта се променят както телата ни, така и състоянието на кожата и косата. През годините много жени забелязват различни промени в косата, но някои от тях се дължат на фактори като боядисване, използване на неподходящи продукти. Кои промени обаче са съвсем естествени и може да ги очаквате, достигайки определена възраст:

На 20 

Началото на 20-те ни години е най-хубавото време за косата, твърдят коафьори и експерти. Косъмът е дебел, епидермисът е плътен. Жените, които са под силен стрес или използват противозачатъчни, може да забележат промени в състоянието на косата, но като цяло този период е добър за нея.

На 30

Много дами създават семейство през 30-те си години, като бременността, раждане и кърменето са процеси,к които се отразяват на хормоналния баланс в тялото. Те могат да окажат влияниеи и върху растежа на косата, по-честия косопад, както и постепенното изтъняване на косъма.

Според експертите бременността влияе на мастните жлези, които овлажняват косата, като тя става по-блестяща и лъскава по време на бременността, но често след раждането губи своя блясък, затова са необходими повече грижи за нея.

На 40

В този период много жени вече са семейни, работят активно и съвместяват множество задачи. Стресът, умората, честото боядисване се отразяват на здравето на косата, която вече е по-тънка, по-изтощена и слаба. Задължителни са подхранващите маски и подходящата козметика за поддръжка на косата.

На 50

Много жени влизат в менопауза през 50-те си години, което рефлектира върху растежа на косата - той се забавя, а косата често посивява. 

На 60

През този период почти всяка жена е в менопауза, което означава, че жените са със съвсем малко естроген, но пък с повече тестостерон. Той влияе на фоликулите при жените по същия начин, както влияе на мъжете - косата оредява, и това е причината повечето жени да избират по-къси подстрижки. 

Коментирай