Снимка: istock
Натуралното масло от авокадо е невероятно полезно. То е така здравословно благодарение на способността му да неутрализира токсините и свободните радикали в тъканите. Естествените му ползи за здравето помагат на тялото да се пребори с оксидативния стрес, с атаките на различни патогени, но и в редица процеси вътре в клетките.
Защо е добре да консумирате масло от авокадо вместо други видове растителни масла?
Гхи – пречистеното масло с много ползи за здравето
Намалява кръвното налягане
Авокадото е наситено с полезни мазнини. По тази причина маслото от него оказва благоприятно влияние върху кръвното налягане като го балансира. Мононенаситените мазнини в маслото от авокадо са полезни за стените на кръвоносните съдове и сърцето, тъй като отпускат мускулатурата, заздравяват я и я правят по-еластична и здрава.
Помага в предотвратяването на заболявания на венците
Растителното масло от авокадо има противовъзпалително влияние върху венците. То потиска инфекциите, възпаленията, лошия дъх, пародонтозата.
Подобрява симптомите на артрит
Артритът и подуването на ставите са мъчително състояние, което може да доведе до скованост и ограничаване в движението. Полезните масла като това от авокадо допринасят за потискане на възпаленията в тъканите, облекчавайки симптомите при артрит.
Подобрява състоянието на кожата
Мононенаситените мазнини и мастни киселини са основен изграждащ елемент на клетките на кожата. Тя се нуждае от тях, за да функционира добре, да изглежда млада, да е еластична и стегната. Маслото от авокадо ѝ дава тези хранителни вещества. Ефективно е при заздравяване на рани, тъй като ускорява този процес.
Намалява холестерола
Лошият холестерол е една от основните причини, поради които възникват сърдечносъдови заболявания и последици от тях. Консумацията на полезни масла, редуциращи лошия холестерол и стимулиращи здравето на сърдечносъдовата система е задължително във века на бума на тези заболявания.
Етеричното масло от пачули и многобройните му ползи
Стимулира храносмилането
Не само че прави храносмилането по-лесно, но допринася за правилното разграждане и абсорбиране на хранителните вещества. Маслото от авокадо е богато на каротеноиди, които спомагат за метаболизирането на хранителните елементи. Това е от огромно значение за осигуряването на енергия, изгарянето на калории и контрола на трупането на излишни телесни мазнини.
Детоксикира
Тъй като авокадото съдържа хлорофил, то е богато на големи количества магнезий. Този елемент е сред най-добрите естествени елиминатори на тежките метали в организма като живак и олово например, трупащи се в бъбреците, черния дроб, мозъка и други важни органи.
Насърчава здравето на мозъка
Наличието на омега-3 мастни киселини и витамин Е в маслото от авокадо го прави добър приятел на мозъка и нервната система. Тези съединения заздравяват мозъчните клетки, подобряват кръвоснабдяването на мозъка и неговите функции.
Според някои изследвания, витамин Е намалява риска от болестта на Алцхаймер и може да предизвика обрат в развитието ѝ в началните етапи.