Здраве и красота

6 важни ползи от маслото от ший

Цялостна подкрепа за организма

25.02.2018г. / 06 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от ший има изключително богат асортимент от полезни вещества в състава си. Затова то е и основна част от редица козметични продукти.

Чудотворното масло е богато на различни мастни киселини – олеинова киселина, стеаринова киселина, линолова киселина, линоленова, палмитинова и арахидова киселини. Те имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подобряват качеството на кожата и са полезни и за организма като цяло.

Как да си направите домашен хидратиращ крем?

В състава на маслото от ший влизат още витамини Е, А, С.

Маслото от ший може да се използва и за готвене. Всички тези полезни вещества в него ще се отразят благотворно на организма ви, ако го ползвате за приготвяне на полезните си ястия.

Кои са най-важните здравословни ползи от маслото от ший?

Сред най-известните предимства на това масло са ефектите на овлажняване и подхранване на кожата, намаляване на възпалението, предотвратяване на преждевременното стареене, предпазване на сърдечносъдовата система и здравето на кожата.

Маслото от ший хидратира

Мастните киселини не просто подхранват, те хидратират кожата в дълбочина. Проникват в нея и доставят важните си антиоксиданти дълбоко в дермата като я поддържат овлажнена и подхранена.

Грижа за косата

Използването на масло от ший директно върху скалпа и косата помага за стимулирането на растежа на косъма, предотвратяването на косопад и намалява възпалението. Като допълнение предпазва и от пърхот.

Има противовъзпалително действие

Прилагането на масло от ший върху раздразнени участъци от кожата намалява дискомфорта, сърбежа и зачервяването при различни кожни проблеми, включително псориазис, екзема, розацея.

Дълбоко хидратиращ домашен лосион за след плаж

Бори се с преждевременното стареене

Антиоксидантните свойства на маслото от ший и по-специално на някои мастни киселини в него като линоленовата и линоловата, помагат за предотвратяването на оксидативния стрес в кожата, причиняващ бръчки и възрастови петна.

Против стрии

Резките промени в теглото или липсата на колаген в комбинация с лоша хидратация на кожата предизвикват поява на стрии. Маслото от ший помага срещу появата им, както и при вече образували се стрии. Допринася за овлажняването на кожата и предотвратява нацепването и разкъсването вследствие на промените в теглото.

Предпазва сърдечносъдовата система

Мастните киселини и антиоксидантите са важни за здравословната функция на сърцето и кръвоносните съдове. Маслото от ший помага в намаляването на холестерола, подобряване еластичността на стените на кръвоносните съдове и функционалността на сърдечния мускул.

Коментирай