Здраве и красота

Хомеопатията може да помогне в борбата с антибиотичната резистентност

Всеки трети в Европа се доверява на хомеопатията

16.11.2018г. / 14 03ч.
Аз жената
Снимка: Петър Йорданов

Снимка: Петър Йорданов

Хомеопатията може да помогне в борбата с нарастващия проблем с антибиотичната резистентност. Навременното използване на хомеопатични средства намалява нуждата от прием на антибиотици и така те могат да бъдат запазени за случаите, в които са наистина необходими. Това твърди д-р Елен Рену, президент на Европейския комитет по хомеопатия. Заедно с водещи хомеопати от цял свят, тя участва в първия в страната ни Международен хомеопатичен симпозиум.

Доказателство за популярността на хомеопатията е фактът, че все повече европейци я избират. Около 30% от жителите на Стария континент се обръщат към хомеопатичните средства, а над 45 000 лекари са преминали обучения и я използват ежедневно в практиката си. Ако интегрираме метода в доболничната и болнична помощ, ще се радваме на качествено подобряване на услугите в сферата на здравеопазването, ще намалее продължителността на хоспитализациите, както и разходите по лечение, допълва още д-р Рену.

Д-р Рену. Снимка: Петър Йорданов

Проучване във Франция (EPI3), например, показва, че пациентите със семейни лекари, прилагащи хомеопатична терапия, използват значително по-рядко антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища. Същото проучване обобщава, че общите разходи за здравеопазване са с 20% по-малко за пациентите, които се консултират с лекари хомеопати. Тази констатация е потвърдена и от множество други проучвания, както и липсата на нежелани странични ефекти при прилагане на хомеопатично лечение.

Статистиката за антибиотичната резистентност е стряскаща. 33 000 смъртни случая в ЕС годишно, а в световен мащаб те са близо 700 000. На практика антибиотиците не могат да унищожат все повече бактерии. Резистентността на Escherichia coli, например, към основните препарати нараства в почти всички страни в Европа. Ситуацията се влошава с появата на нови бактериални щамове, резистентни едновременно към няколко антибиотика (мултирезистентни бактерии). Рискуваме да заживеем в свят, в който трансплантациите на органи, химиотерапията и други медицински процедури биха станали невъзможни. А в заплаха за живота ни могат да се превърнат банални бактериални инфекции.

Ето защо възможностите на хомеопатията се ценят във все повече държави. Тя е втората най-разпространена медицинска терапия както в Европа, така и по света. Във Великобритания, Румъния, Унгария, Белгия, България и Словения има специални закони, които регулират използването на метода. Във Франция, Белгия, Латвия, Швейцария и някои области на Обединеното кралство хомеопатичното лечение се покрива чрез задължителното здравно осигуряване. Хомеопатично обучение, като допълнителна квалификация, се предлага в множество университети и частни учебни заведения в Европа.

У нас хомеопатично лечение може да се прилага единствено от лекари. Около 3000 медици интегрират в практиката си различни алтернативни методи за лечение, включително хомеопатия. Близо 2500 от тях са преминали обучителен курс по хомеопатия. Лекарите хомеопати, които практикуват основно хомеопатична терапия, са около 200, пояснява д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Факт е, че все повече лекари се интересуват от метода, защото виждат положителни резултати при своите пациенти. Медицинските специалисти, които се ръководят от медицината на доказателствата в клиничната си практика, също са склонни да включат хомеопатична терапия в препоръките си за лечение, когато има адекватна доказателствена база за приложението ѝ. Българското национално сдружение по оториноларингология, например, включва хомеопатично лекарство в препоръките си за лечение на рецидивиращи ангини и Националното сдружение на педиатрите от доболничната помощ одобрява хомеопатично лекарство за укрепване на детския имунитет, допълни д-р Пачова.

Д-р Пачова.

Все по-голяма популярност набира приложението на хомеопатията и във ветеринарната медицина. Вече са налице и успешни хомеопатични ветеринарни клиники и центрове, включително и в България. Все повече стават хората, заинтересувани от използването на хомеопатията не само за себе си, но и за своите домашни любимци, както и в животновъдството заради продуктите, които консумираме, отбеляза д-р Едуард де Бьокелар, президент на Международната асоциация по ветеринарна хомеопатия.

Защо европейците предпочитат хомеопатията?

Този комплементарен лечебен метод неслучайно е толкова харесван не само в Европа, но и по цял свят от пациенти и лекари. Причините за популярността му са свързани с неговото дълготрайно положително въздействие върху организма и строго индивидуалния подход при лечение.

В Здравен мониторинг, направен в Германия (проучване на фондация Бертелсман, 2014 г.), например, над 80% от анкетираните са отбелязали, че общото им здравословно състояние, както и психическото им състояние са се подобрили, а здравословните им проблеми са получили облекчение с помощта на хомеопатията. Тази субективна оценка се подкрепя от голям брой международни клинични проучвания, с клинично значими резултати, доказващи облекчаването на болестните симптоми и подобреното качество на живот на пациентите след прилагане на хомеопатично лечение. Други изследвания документират значителното намаляване на употребата на конвенционални медикаменти, когато се използва хомеопатична терапия – например 50% по-малко прием на антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища. „Напълно доволни“ и „много доволни“ са много по-често здравноосигурените пациенти, които ползват хомеопатични услуги, показва немското проучване.

Хомеопатията е харесвана повече от всякога и в Австрия. Проведена в началото на 2018 г. анкета показва, че над 70% от австрийците вярват в нейната ефективност, над 60% я използват и препоръчват на болен приятел или човек от семейството си. А над 88% смятат, че хомеопатията и конвенционалната медицина би трябвало да вървят ръка за ръка. Такива са и препоръките на Световната здравна организация, чиято стратегия за 2014-2023 г. стимулира по-добрата интеграция на хомеопатията и останалите комплементарни терапии в здравеопазването, както и по-доброто им взаимодействие с конвенционалната медицина.

Вече има успешни примери за подобно ефективно взаимодействие в създадени центрове по интегративна медицина, както и болници, в които е интегрирана хомеопатичната терапия в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Великобритания и др., За първа болница от интегративен тип у нас може да се посочи сливенската МБАЛ „ Х. Димитър“, където с голям успех вече се интегрират хомеопатията и Шуслеровата терапия като допълнителен лечебен метод. От 2017 г. хомеопатично лечение се въвежда и в отделението по нервни болести при диагнози като травми, инсулти, парализи, тикове, главоболие, неврози, периферен болков синдром, депресии, вертижен синдром и др. Нерядко се налага с хомеопатия да се лекуват алергични реакции и нежелани странични ефекти на конвенционални медикаменти, съобщиха организаторите на Международния хомеопатичен симпозиум.

Снимки: Петър Йорданов

Коментирай