Здраве и красота

5 причини да напълнявате, когато сте на веган диета

Защо качвате килограми, вместо да слабеете?

05.12.2018г. / 06 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Последователите на вегетарианската и веган диетата, които изключват месните, млечните и животинските продукти в различна степен, обикновено се радват на здравословно тегло. Ако и вие сте решили да последвате този режим на хранене, който включва предимно храни с растителен произход, вероятно очакванията ви са били да свалите излишните килограми. Това обаче не се случва. В някои случаи е възможно дори да напълнеете. Защо това е така?

Консумирате прекалено много преработени и опаковани веган храни

Откъде да си набавите протеини, ако сте веган?

Това, че една храна има етикет „веган“ не означава автоматично, че е с ниско съдържание на калории. Някои храни, подходящи за вегани са дори по-калорични от стандартните. В тях също се крият големи запаси от сол и мазнини, които се намесват в метаболизма ви и ви карат да пълнеете. Освен това захарите и изкуствените подсладители също присъстват в тези продукти, което ги прави не по-малко вредни от конвенционалните.

Ядете твърде много въглехидрати и малко протеини и мазнини

Въпреки че сте преминали на веган диета, това не означава да се храните само с въглехидрати. За да компенсирате липсата на протеини и мазнини от месото и животинските продукти е нужно да включвате растителни храни, богати на растителни протеини и мазнини като бобови растения, ядки, соя, тофу, семена.

Изпивате по-голямата част от калориите, необходими за деня

Може да не сте се замисляли над това, но пресните плодови и зеленчукови сокове също имат своята хранителна стойност. Като я добавите към приема на твърди храни, приетите калории се явяват повече от необходимото и така трупате излишно тегло. Винаги обмисляйте предварително вида и броя на общите калории за деня, като добавяте в тях и течните.

Какво трябва да знаете преди да станете веган?

Ядете прекалено много веган десерти

Това, че сладкишите са подходящи за веган диета изобщо не означава, че не са калорични. Те съдържат захари, изкуствени и алтернативни подсладители, които макар и считани за здравословни, все пак носят излишни калории на организма. Имайте ги предвид.

Забравяте да контролирате порциите

Ядете ядки с пълни шепи? Погрешна тактика. Ядките са полезни, но това не ги прави нискокалорични, напротив. С тях трябва да се внимава, защото добавени към останалите приети калории за деня могат да се окажат капката, заради която чашата прелива.

Коментирай