Лицето ни винаги разкрива много за нас. За нашите емоции, здравословно състояние. Ето защо трябва да му обръщаме достатъчно внимание, особено когато се касае за здравословното ни състояние. Вижте някои случаи, в които промяната в него може да подсказва за проблем.

Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите често са наследствена особеност, но ако никой в рода ви няма такива, важно е да се замислите върху възможната причина за тяхната поява. Една от най-честите причини за образуването им е липсата на сън, тютюнопушене, хормонални промени, алергиите, прекомерна консумация на алкохол, кафе и солени храни.

Обрив с характерна форма

Лекият обрив по лицето може да се дължи на козметика, която не е подходяща за вашия тип кожа, алергии, промени в климата, прекомерна консумация на сладкиши. Ако обривът изчезне в рамките на няколко дни, значи сте премахнали фактора, който го провокира. Но в случай, че се намира в областта на двете бузи, носа и формата му прилича на пеперуда, това може да сигнализира за лупус.

Стресирано ли е тялото ви?

Лющеща се кожа около устата и носа

Промените в състоянието на кожата около устата и носа могат да бъдат в резултат на различни причини, но най-често това означава дефицит на витамини А, С, Е или В в тялото. Лющенето може да бъде съпроводено с други симптоми, като обща слабост, лоша концентрация, косопад, чупливи нокти.

Ранички около устата

Раничките около устните, очите и носа вероятно са причинени от херпес симплекс вирус тип 1. Възпаленията се проявяват най-често, когато има спад на имунитет, в резултат на стрес, нездравословен начин на живот, диета бедна на важни хранителни групи, настинки.

Подходящи чайове за всяка кръвна група

Напукани устни

Сухи и напукани устни най-често се наблюдават през зимните и летни месеци, когато времето е студено или много сухо. Но напуканите устни могат да сигнализират и за дехидратация, алергична реакция или реакция към лекарство.

Окосмяване по лицето

Степента на окосмяване на кожата на лицето може да бъде наследствена. При жените в по-млада възраст това може да подсказва за проблем с яйчниците, за поликистозни яйчници например. Но появата на нежелано окосмяване може да сигнализира и за други хормонални нарушения, често свързани с щитовидната жлеза.

Още по темата

Хиперпигментация на лицето

Ако в областта на бузите и носа се появяват петна, това подсказва за мелазма, вид хиперпигментация. Среща се по-често сред жените и хората с по-тъмна кожа, при често излагане на слънце, по време на бременност.

Оредяване на веждите или миглите

Оредяването на веждите и миглите може да се дължи на недостатъчно грижи за красотата и здравето им, нездравословно хранене, но и да подсказва за проблеми с щитовидната жлеза.