Обилно похапване в комбинация с газирани и алкохолни напитки, повече почивка... Обичаме празниците, защото тогава се отпускаме и консумираме любимите си храни. Но след като те отминат винаги се чувстваме и изглеждаме подпухнали, уморени... След всяко празнично преяждане установяваме, че сме задържали излишни течности. Как да ги елиминираме?

Вижте няколко лесни стъпки.

Спортувайте

Физическата активност е един от най-добрите начини за намаляване на излишните течности в организма в краткосрочен и дългосрочен план. Всяка форма на упражнения увеличава потенето, което означава, че тялото ви елиминира излишните течности.

Средната загуба на течност за един час упражнения е между 0,5 и 2 литра на час, в зависимост от фактори като топлина и облекло. Въпреки това, не забравяйте по време на тренировка да приемате достатъчно количество вода. Друга добра възможност за увеличаване загубата на излишни течности е сауната.

Правила за повече здраве, любов и щастие през новата година

Спете повече

Изследвания показват, че сънят е не по-малко важен за здравето от спорта и здравословното хранене. Той може да има влияние върху симпатиковите нерви в бъбреците, които регулират натриево водния баланс в организма.

Пълноценният сън помага на тялото да контролира нивата на хидратация и да сведе до минимум задържането на излишни течности.

Намалете стреса

След празничната почивка обикновено ни е трудно да се върнем с лекота в работния ритъм и това малко или много ни стресира. Ежедневният стрес стимулира синтеза на хормона на стреса кортизол, който пряко влияе върху задържането на течности.

Това се случва, защото стресът и кортизолът увеличават нивото на хормона, който контролира водния баланс в организма, известен като антидиуретичен хормон или ADH.

Детоксикираща 5-дневна диета след празниците

Помислете за прием на електролити

Електролитите (калий, магнезий) играят важна роля за регулиране на водния баланс. Когато нивата им са твърде ниски или прекалено високи, те могат да причинят промени в във водния баланс на тялото.

Избягвайте консумацията на солени храни

Натрият, който получавате ежедневно от солта, е един от най-често срещаните електролити в човешкото тяло. Той играе важна роля в нивата на хидратация. Но когато неговите нива са завишени, това води до дисбаланс и следователно до задържане на течности. Ето защо избягвайте консумацията на колбаси, пакетирани храни, овкусявайте с много малко сол ястията си.

Още по темата

Намалете приема на въглехидрати

Намаляването консумацията на въглехидрати е една от най-бързите стратегии за елиминиране на излишните течности. Въглехидратите се съхраняват в мускулите и черния дроб като гликоген, но гликогенът също така задържа вода.

За всеки грам гликоген, който съхранявате, може да има задържани 3-4 грама вода. Ето защо много хора, които се придържат към диета с нисък въглехидратен прием свалят бързо килограми. По този начин се намалява количеството на складирания гликоген.

Освен това, консумацията на въглехидрати, повишава нивата на хормона инсулин, което може да увеличи задържането на натрий и реабсорбцията на вода в бъбреците.