Здраве и красота

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са

Погрешни митове, в които вярваме

23.01.2019г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От ябълката на ден до греяната ракия, през чая с мед, пчелния клей или магическите сили на билките – свикнали сме да обожествяваме всякакви съмнителни натурални способи за мнимо повишаване на имунната система, които обаче медицината и специалистите обявяват за абсолютни митове. Всеки би могъл да сподели негативния си опит с вирусите, настинките и грипа въпреки усилията си по посока натурално стимулиране на имунната система.

Разбира се, храните, които често биват сочени като повишаващи имунните защити са така или иначе полезни. В тях се съдържат витамини, минерали, антиоксиданти и важни съединения, които влияят положително на целия организъм. Трябва да ги включваме в менюто си колкото се може по-често, но не трябва да разчитаме, че те ще ни спасят от всеки вирус и всяка бактерия, опитваща се да пробие защитите на организма ни.

Искате силна имунна система?

Всеки иска, особено през зимния сезон, когато се разболяваме по-често. Трудно е да знаем в какво да вярваме, след като има толкова много народни лекове, митове и схващания по отношение на храните и напитките с предполагаеми целебни сили, сред които пилешка супа, мед, чай, ракия, гъби, билки, джинджифил, ехинацея и прочее.

Най-важните витамини и минерали при настинки и грип

Майк Финкълщайн, специалист по вътрешни болести в Скарсдейл медикал груп споделя пред rd.com, че много от тези храни, които мислим за полезни за имунната система всъщност не притежават магическите способности, които често им приписваме.

Кои са те?

Ябълки

Едно от популярните схващания е, че ябълките са силен помощник на имунната система. Вероятно сте чували английската поговорка „една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. Ябълките наистина са много полезни. Препълнени са с витамини, вода, кислородни молекули. Помагат за почистването на зъбния емайл от зъбен камък, кръвоносните съдове от холестеролни плаки и поддържат стабилни нива на кръвна захар.

Но от гледна точка на имунитета всъщност не допринасят особено.

Витамин D

Този витамин подобрява здравето на костите, допринася за изграждане на мускулите и предотвратява главоболия и световъртежи. Но не подсилва имунната система. В интернет могат да се видят много статии, сочещи витамин D като полезен стимулант за имунната система, което крие риск от предозиране при неправилна употреба. Последиците могат да са сериозни.

Мед

Много хора смятат меда за едно от най-добрите натурални средства за лечение на много здравословни проблеми, включително и за стимулиране на имунната система. Съществуват известни научно подплатени доказателства, че медът има потискащи кашлицата свойства, но няма доказателства, че повишава имунните защити.

Доктор Финкълщайн казва, че медът е изграден предимно от захари, а захарите понижават имунитета.

Зелен чай

Всеки вид чай е добър и полезен за вас, но няма мощта да превърне имунната система в непробиваема стена за вирусите.

Пробиотици

Естествено ферментиралите храни като киселото мляко, туршиите, киселото зеле предлагат широк спектър от полезни бактерии за чревната флора. Тъй като съществува известна връзка между състоянието на червата и функциите на имунната система се смята, че пробиотичните храни стимулират имунитета. Но за това твърдение няма научно доказателство, смята доктор Финкълщайн.

Ехинацея

Отдавна се говори за свойствата на тази билка по отношение на вирусите и настинките. Ехинацея дори се продава под формата на хранителна добавка, билкови таблетки или чайове, които уж повишават имунитета. Според специалиста тук един от механизмите на действие е свързан предимно с плацебо ефекта.

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Какво помага?

Доктор Финкълщайн смята, че наред с всички изброени по-горе народни лекове, които имат съмнително действие спрямо имунната система все пак има някои, които наистина допринасят за подобряване на функцията ѝ. Това са цинкът и витамин С. Чесънът като натурален продукт съдържа големи количества от тях и е една полезна за имунната система храна. Храните, богати на цинк също са сред препоръчаните от него, на които да се набляга, както и плодовете с високо съдържание на витамин С.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
13 ( преди 5 години )
50% от имунната система - е в ЧЕРВАТА!!!Не знам този доктор - защо се изказва, че "има връзка".А това за чесъна и витамин С - не е открил топлата вода.Има чудесни статии от наши- български лекари, които са 100 пъти по- полезни за не медицинска аудитория!Стига с тези американци вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар