Здраве и красота

Как да се предпазим от грипа

Полезни съвети за здраве в сезона на вирусите

22.01.2019г. / 16 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка година претърпяваме поне по една грипна вълна, особено в зимните месеци. Затова трябва винаги да сме подготвени, да знаем как да реагираме при първите симптоми на болестта и да направим всичко възможно да не се разболеем.

Не хващайте грипа

Най-добре би било изобщо да не хващате вируса на грипа. Превенцията е най-полезното за организма нещо, което можете да направите. Опитайте с противогрипна ваксина, както и с допълнителни природни имуностимулиращи продукти, храни и напитки, които да подсилят защитите на организма.

Защо да изберете масло от риган при вирусни инфекции?

Как да разберете дали сте пипнали грип или обикновен респираторен вирус

Много от симптомите си приличат, но при грипа се наблюдават хрема, кашлица, висока температура, болки в ставите и мускулите, главоболие, силна умора, повръщане или диария.

Мийте ръцете си често

Вирусите се пренасят не само по въздушно-капков път, но и чрез кожата. Затова измивайте ръцете с антибактериален сапун на всеки час. Ако нямате възможност за това, опитайте да контролирате докосването на лицето си с ръце, щом не са измити. Така ще намалите опасността от зараза. Вирусите полепват по всякакви повърхности, включително кожа и дрехи и могат да останат активни и живи в това положение няколко часа.

Почивайте си

Щом почувствате първите симптоми на грипа, спрете да тренирате или да се движите активно, ако досега сте го правели. Ограничете всякакви дейности, които могат да ви накарат да се дехидратирате, дори малко. Тренировките предизвикват стрес в клетките и тъканите, който допълнително отслабва имунната система и ѝ пречи да се пребори с грипа.

Не посягайте към антибиотиците

Те няма да ви помогнат, ако сте се заразили с вируса на грипа. Само ще отслабят имунитета ви. Тези медикаменти се взимат само и единствено ако вирусът е създал условия за бактериална инфекция. Посъветвайте се с лекар.

Опитайте болкоуспокояващи без рецепта

Можете да опитате антипиретици, парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства, които да потиснат симптомите на грипа и да ви накарат да се почувствате по-добре. Но винаги е препоръчително да се консултирате с лекар преди да предприемете прием на каквито и да е лекарства, независимо дали са отпускани без рецепта или не. Състоянието ви може да налага по-сериозно лечение.

Спете повече

Колкото повече време дадете на организма си да си почине и да възстанови оздравителните си сили, толкова по-добре. Сънят е един от полезните механизми за справяне с грипа.

Внимавайте да не предозирате с витамините

В стремежа си да не се влоши състоянието им, много хора прекаляват с пиенето на витамини. Те не са никак безобидни, ако се приемат в твърде големи количества. Това няма да помогне за бързо оздравяване, дори напротив.

Няма как да се разболеете от грип в тези случаи!

Прекалено високите дози витамин С например могат да доведат до тежка диария, а тя от своя страна – дехидратация, влошаваща симптомите на грипа и отслабваща имунните защити.

Заредете се с полезна храна

Наблегнете на колкото се може повече плодове и зеленчуци. Сред най-богатите на витамин С и антиоксиданти са горските плодове.

Пийте много течности

Да сте хидратирани е едно от най-важните неща, когато човек страда от вирусно заболяване. Наличието на достатъчно течности в организма помага на тялото да се справи по-добре с инфекцията.

Коментирай
Свободно време