Здраве и красота

5 начина, по които канелата прави кожата по-красива

Добавете я към менюто си

01.02.2019г. / 07 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Една от най-ароматните подправки, които подобряват настроението ни е канелата. Още в древни времена в аюрведичната и китайската медицина използвали канела за да лекуват, включително вътрешни неразположения като стомашно разстройство, диария, дихателни заболявания, менструални проблеми и други.

Канелата може да се прилага и локално върху кожата, тъй като има антисептични, противогъбични и антибактериални свойства.

Как да се възползвате от нейните качества за красива и здрава кожа?

При акне

Акнето е един от най-често срещаните кожни проблеми. Свръхпроизводството на себум, прави кожата по-мазна. Изследванията показват, че ароматната подправка действа срещу бактерии, причиняващи акне, като Staphylococcus epidermidis и Propionibacterium acnes.

Учени смятат, че канелата може да помогне и за редуциране омазняването на кожата. Може да си направите маска за лице с канела и мед. Медът хидратира кожата, но има и антибактериално действие. Разбира се не забравяйте и да си я добавяте към храната.

Забавя появата на фини линии и бръчки

Появата на бръчки е естествен процес и тя е неизбежна. Въпреки това трябва да се грижим за кожата си всекидневно. Канелата забавя преждевременното стареене на кожата. Според изследвания тя може да улесни биосинтеза на колаген, който придава структура и сила на кожата.

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

Анти стареещата тайна на подправката се дължи на съединение, известно като цинамалдехид. Още една добра причина по-често да добавяме към напитките и храната си канела, нали?

Ползвайте я при целулит

Канелата може да ни помогне да подобрим кожата си в тези участъци, в които имаме целулит. Това се дължи на антицелулитна съставка, която се съдържа в нея. Освен към менюто си, добавете подправката и към домашните си пилинги за тяло. Може да си направите и ежедневна подхранваща грижа с канелено и кокосово масло.

3 домашни балсама за изтощена коса през зимата

При хиперпигментирана кожа

Цвета на нашата кожа дължим на меланина. Но понякога нейната красота може да бъде скрита от появата на пигментни петна, слънчеви петна, лунички. Маслото от канела може да има благоприятно въздействие върху кожата и изравняването на тена ѝ, намалявайки нежеланите пигментации.

Свързани статии

Хубаво е канеленото масло да се комбинира с друго. Подходящо е кокосовото, което също има хидратиращи и противовъзпалителни свойства.

Подобрява структурата на кожата

Канелата помага за премахването на мъртвите кожни клетки и възстановява мекотата на кожата. Това я прави подходяща за приготвянето на домашни пилинги. Може да я комбинирате със зехтин и мед. Сместа се нанася върху почистена кожа с леки масажни движения. Масажирайте около 1-2 минути и след това оставете да действа като маска още няколко минути. Комбинацията от мед и канела може да облекчи и раздразнената от екзема кожа.

 

Коментирай