Здраве и красота

3 напитки с мляко за спокоен сън

Лавандулово мляко за релакс и сладки сънища

02.02.2019г. / 11 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако има аромат, който ни помага да релаксираме, да намалим стреса и да подобрим настроението си, да спим спокойно, то това е лавандулата. Терапевтичният характер на лавандулата я прави част от ароматерапията от векове.

Днес се наслаждаваме на ароматите и вкуса ѝ под различна форма. Какво ще кажете за лавандулово мляко за добър сън? Една чудесна напитка, която ще ви изненада, защото се приготвя лесно, а удоволствието докато отпивате от нея е неизмеримо. Ето как да си я приготвите.

Необходими съставки за приготвянето на лавандулово мляко:

  • 2 чаши прясно мляко
  • 3/4 чаена лъжичка сушен цвят от лавандула
  • мед на сладост
  • 1/4 чаена лъжичка екстракт от бадем или ванилова шушулка по желание

Затоплете млякото заедно с лавандулата в него, като го разбърквате често. След като заври, премахнете го от котлона и поставете върху съда похлупак или чиния за около 15 минути, за да пусне лавандулата ароматите си. След това прецедете напитката и добавете меда и екстракта от бадеми.

Освен лавандулово мляко има още две напитки, които ще ви помогнат да се отпуснете в края на деня. Това са златно мляко и мляко с матча.

3-дневен детокс с вода с чия и лимон

Заради съставките, които съдържа и най-вече заради куркумата, златното мляко има противовъзпалително действие. Консумацията му спомага за намаляване на възпалението в тялото, като доставя на организма важни антиоксиданти. Според изследвания куркумата може да намали нивата на тревожност и риска от депресия.

Как да си приготвите златно мляко?

Затоплете 2 чаши прясно мляко (може да ползвате и бадемово мляко), като добавите към него ½ ч. л. куркума, ½ ч. л. канела, мед на сладост, по желание малко джинджифил. Бъркайте млякото докато заври, след което сервирайте напитката.

Свързани статии

Какво ще кажете за комбинация от зелен чай матча и мляко?

Интересна напитка, която въпреки че съдържа малко количество кофеин, доставя на организма ни L-теанин – съединение в зеления чай, което намалява стреса и благоприятства съня, повишава нивата на серотонин и допамин.

За да си приготвите мляко с матча, ще ви бъдат необходими 1 ч. л. матча на прах, мед на сладост, 250 мл топло мляко. Сложете чая в чаша и прибавете към него 2-3 ч. л. топла вода. Разбъркайте го добре до получаването на каша, след което прибавете топлото мляко и меда. Изпийте напитката бавно и на малки глътки. Сладки сънища!

Коментирай