Здраве и красота

10 начина да намалите обиколката на талията с 5 сантиметра

Малки промени в хранителните навици, но с голям ефект за тялото

18.02.2020г. / 15 26ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от големите мечти е плоският, красиво оформен и стегнат корем. Радост за окото! Но не е така лесно да се постигне и са необходими ограничения, за да се сбъдне това наше съкровено желание. И все пак, не е невъзможно, напротив. Има няколко не трудни начини да намалите обиколката на талията с цели 5 сантиметра, и то само като промените малко начина си на живот. Вижте как.

Ставайте рано

Това може би е излишно да се споменава, тъй като повечето от вас сигурно стават рано, бързат за работа, да оставят децата на градина и училище, но все пак, има и щастливки, които имат възможност да се излежават по-дълго. Е, не го правете, дори и да можете. Защо ли? Защото достатъчното количество сън се отразява прекрасно на метаболизма, но пък прекаляването със съня не е толкова полезно. Според някои изследвания, хората, които обичат да си поспиват повече сутрин, имат много по-голяма възможност да поемат повече калории (250) спрямо тези, които стават рано.

Хапвайте повече антиоксиданти

Когато ви се хапва нещо сладко, вместо да задоволите желанието с някой сладкиш или висококалоричен десерт, хапнете малко боровинки например. Те помагат да поддържате тънка талия и освен това са богати на ценни антиоксиданти. Те от своя страна помагат да се намалят възпаленията в тялото. Изследване на Университета в Мичиган показва, че при плъхове, които били на диета с боровинки, се забелязало значително намаляване на мазнините на корема, в сравнение с контролна група. Освен боровинките може да хапвате с наслада ягоди, малини, къпини – всички те са източник на антиоксиданти, сладки са и не заплашват талията ви.

Избягвайте хидрогенирани мазнини

Трансмазнините в менюто ви са един от най-големите рискове за красивата фигура. Внимавайте с надписите за съдържанието на продуктите и ако прочетете, че има частична хидрогенирана мазнина, значи консумирате трансмазнина. Това може да увеличи риска от сърдечно заболяване, висок холестерол, затлъстяване. Откажете се от храни с подобни мазнини. Такива са маргарин, пържени картофи от заведения за бързо хранене, готови баници и закуски, чипс, солети, царевични пръчици, шоколад в чийто състав пише, че съдържа „растителни мазнини“, растителна сметана, пуканки за микровълнова и други.

Спрете да добавяте подсладители към напитки и храна

Много хора се обръщат към изкуствените подсладители в опит да намалят обиколката на талията си, но всъщност тези фалшиви захари имат по-скоро обратен ефект. Според изследователи от Йейл изкуствените подсладители са свързани с повишен риск от затлъстяване в коремната област и качване на килограми. Една от вероятните причини е, че те предизвикват неустоимо желание към истински захарни продукти.

Консумирайте повече фибри

Тайната на плоския корем за нула време? Много фибри в дневното ви меню. Въпреки че много хора не желаят да добавят въглехидрати в диетата си, когато искат да отслабнат, добавянето на правилните, в случая фибрите, може да допринесе за намаляване на обиколката на талията. Изследване, проведено от Wake Forest Baptist Medical Center показва, че всеки 10 грама ежедневен прием фибри се отразява на 3,7-процентно намаление на опасните висцерални мазнини.

Не забравяйте да взимате витамин D

Успоредно на ограниченията с храненето включете и прием на витамин D или използвайте част от обедната почивка, като прекарате 15 минути на слънце. Толкова е необходимо, за да си набавите необходимото количество витамин D и то безопасно. Изследователи от раковия център Фред Хътчинсън откриват, че жени, които са били с дефицит на „слънчевия витамин“, но повишават приема, са започнали да отслабват и да премахват повече телесни мазнини в сравнение с контролна група.

Коментирай