Здраве и красота

Необичайни симптоми на алергия

Обърнете им внимание

29.01.2019г. / 12 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме да хапваме любимите си храни, да се наслаждаваме на нови вкусове, да експериментираме с тях. Но понякога се случва да изпитаме неразположения, които рядко бихме свързали с алергична реакция. В следващите редове споделяме някои рядко срещани симптоми на алергия, причинени не само от храна.

Стомашни болки

Внезапна остра коремна болка може да означава, че човек страда от язви, апендицит, камъни в бъбреците или други. Но когато тези спазми не са толкова интензивни и се появяват веднага след консумация, възможно е да се касае за хранителна непоносимост или алергия.

Обикновено хранителната алергия може да предизвика диария, стомашни болки, както и сърбящи обриви около устата или по тялото, проблеми с дишането, подуване на езика, устните, гърлото. Храни, които могат да предизвикат алергична реакция са фъстъци, яйца, мляко, риба, морски дарове, ракообразни, соя и пшеница.

Гадене и повръщане

Тези неразположения се появяват в случаи на хранително отравяне, бактериална или вирусна инфекция. Гаденето и повръщането са показател, че може да страдате от синдром на раздразненото черво (обикновено придружен от киселини и подуване на корема).

При деца повръщането може да е причинено от висока телесна температура, хранително отравяне, вирусна инфекция или тежка кашлица.

В някои случаи те са симптоми на алергия и могат да бъдат придружени от коремна болка, недостиг на въздух, кожен обрив и подуване. Това, което трябва да знаем е че има храни като бананите и млякото например, които също могат да предизвикат хранителна алергия при някои хора.

Кожен обрив, който прилича на копривна треска

Обрив с червени, повдигнати, сърбящи пъпчици... Той се появява често в резултат на алергия към медикаменти, ухапване от насекоми, хранителна алергия, слънчева или студова алергия, козметика, прах за пране и други.

Важно е при появата на обрив да се консултираме с лекар, тъй като алергичния може да бъде объркан с обикновения обрив, който може да бъде причинен от:

  • силен стрес;
  • инфекции;
  • паразити;
  • автоимунни заболявания.

Зачервяване на очите и сълзене

Дразнене, парене, зачервяване, поява на сълзи, подуване на клепачите... Това може да са симптоми на алергичен конюнктивит, който често е придружен с хрема и кихане.

Свързани статии

Кашлица

Приемаме появата на кашлица за нормална, когато боледуваме. Но понякога алергичната кашлица може да бъде объркана с хроничен бронхит, тютюнджийска кашлица, гастроезофагеален рефлукс (когато съдържанието на стомаха се надигне в хранопровода).

Подуване на езика, затруднено преглъщане

Усещане за парене, сърбеж в устата, затруднено преглъщане, могат да бъдат признаци на алергия причинена от храна, сезонна алергия, ухапване от насекоми, прием на медикаменти.

По материали от brightside.me

Коментирай