Здраве и красота

5 неща, които тялото ви подсказва за тренировката ви

Кога е време да намалите темпото или да изберете други упражнения

01.02.2019г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Това че сте решили да тренирате и да не губите мотивацията си е прекрасно, но здравословно ли се отразява този факт на вашето тяло?

Понякога допускаме грешки, когато правим упражнения, които оказват негативно влияние върху организма. В такива моменти е добре да се вслушаме в сигналите, които тялото ни изпраща и да преосмислим подхода си.

3 ефикасни упражнения, ако имате само 20 минути

Ако изпитвате следните симптоми, значи прекалявате с тренировките и трябва да намалите малко темпото, но без да се отказвате.

Имате силни мускулни болки

Мускулната треска е напълно нормална след тренировка или след включването на ново упражнение в рутината ви, което е провокирало дадена мускулна група по нов начин. Ако обаче болките са твърде силни и не стихват на следващия ден, има вероятност да сте скъсали мускулни влакна. Пренапрягането на мускулатурата прави тренировката вредна. Освен това в тялото възникват локални възпаления, които изтощават организма и правят възстановяването по-бавно.

Чувствате се изтощени, а не заредени с енергия

Упражненията трябва да ви енергизират, а не тъкмо обратното. Кой би желал да жертва тонуса си в името на красива фигура! Ако през цялото време сте изпити и нямате желание да правите каквото и да е различно от това да легнете и да си почивате, значи нещо не е наред. Прекалили сте с интензитета на тренировките, което е довело до загуба на важни минерали, електролити, а дори е възможно тялото ви да е започнало да разгражда протеини от собствената си мускулатура, за да осигури енергия. Намалете темпото. Опитайте да редувате интензивни тренировки с йога например или задължително почивайте един ден преди следващата тренировка.

Страхувате се да отидете на тренировка

Ако се чувствате сякаш упражненията, които правите, са изтезание за вас, то сменете спорта. Не сте длъжни да правите нещо, което ви кара да се чувствате стресирани, защото това далеч не е здравословно. Мразите фитнеса? Не го практикувайте. Тичайте или карайте колело, а защо не и плуване – то има релаксиращ ефект. Опитайте няколко различни вида спорт, докато откриете своя.

Чувствате болка

Нормално е след тренировка да ви болят мускулите, на които сте наблегнали. Но ако имате болки, подобни на травми по ставите, костите, боли ви главата или ви се повръща, трябва да намалите темпото или да се спрете на друг вид спорт. Все пак тренировките трябва да носят здравословни ползи, а не наранявания и болки. Насочете се към друг вид упражнения, които да ви носят този положителен и здравословен резултат.

Упражнението „планк“ – достатъчно за идеална фигура!

Чувствате се замаяни

Главоболие, гадене, световъртеж – това са симптомите, че нещо определено не е наред. Има вероятност да прекалявате с кардиото и това да предизвиква недостиг на кислород в клетките и мозъка. Редувайте кардио със силови упражнения, за да компенсирате този дисбаланс.

Коментирай