Здраве и красота

Полезни храни за здравето на всеки орган

Селъри за здрави кости

17.07.2019г. / 15 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако вземете в ръцете си един банан и го разгледате добре, ще забележите че този плод наподобява човешка усмивка. Това вероятно не е случайно. Природата го е създала, за да можем когато го хапваме, тялото ни да синтезира серотонин, това да ни кара да се чувстваме щастливи и да се усмихваме.

Щом бананите отговарят за настроението ни, дали има други полезни храни, които се грижат за здравето на едни от най-важните органи в човешкото тяло? Да, вижте кои са в следващите редове.

Орехи за здравето на мозъка

Формата, гънките и линиите на ореховите ядки приличат на човешкия мозък. Тя дори прилича на двете полукълба на мозъка. Тези ядки са една от най-полезните храни за него, тъй като му осигуряват важните селен, омега-3 мастни киселини, калий, магнезий, които са важни за мозъчната активност.

Моркови за здрави очи

Следващият път, когато режете морков на колелца, вгледайте се в тях. Те приличат на човешко око. Вкусните зеленчуци ни осигуряват голямо количество бета-каротин, който намалява риска от катаракта и предотвратява деградацията на зрението, свързана с възрастта.

Селъри за здрави кости

Стеблата от селъри са много подобни на дългите кости в човешкото тяло. Добавете ги към менюто си, за да укрепите костната си система. Зеленчукът е богат на силиций и натрий. Силицият спомага за синтеза на колаген, който е важен компонент за здравето на костите.

Домати за здраво сърце

Доматите са суперхраната за здраво сърце. Те ни осигуряват витамин В6, който играе важна роля за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Също така съдържат витамини А, Е, калий, магнезий. Консумацията им се препоръчва особено при разширени вени, хипертония, както и след миокарден инфаркт.

Авокадо за здравето на матката

Този плод е богат на фолиева киселина, която значително намалява риска от предракови и ракови образувания в шийката на матката.

Според изследвания, редовната му консумация поддържа хормоналния баланс и насърчава загубата на тегло. Интересното е, че периодът от цъфтенето на авокадото до узряване на плодовете му продължава 9 месеца.

Гъби за здрави уши

Отрежете едно парче от гъбата и се загледайте в неговата форма. Прилича на човешко ухо, нали? Гъбите са отличен източник на витамин D, който спомага за укрепването на малките кости в ушите, които са отговорни за предаването на звуци в мозъка.

Грейпфрут и портокал за здрави гърди

Добавете към менюто си тези два цитрусови плода. Портокалите подобряват лимфния поток в тялото. Лимфата премахва токсините и патогенните микроби от него и укрепва имунитета ни.
От друга страна, грейпфрутът съдържа специални фитохимични съединения – лимоноиди, които предотвратяват образуването на ракови клетки в тъканта на гърдата.

Грозде за здравето на белите дробове

Формата на гроздето напомня много за алвеолите в белите дробове. Те участват в процеса на дишане и газообмена. При вдишване насищат неокислената кръв с кислород, а когато издишваме, изхвърлят въглеродния диоксид от кръвта. Консумацията на грозде намалява вероятността от развитие на рак на белия дроб. Гроздето съдържа проантоцианидин, който елиминира симптомите на астмата, причинени от алергии.

Полезните свойства на джинджифиловата вода

Джинджифил за здрав стомах

Коренът на джинджифила съответства на формата на стомаха ни. Той е идеален при нарушено храносмилане, при газове и подуване, сутрешно гадене.

Свързани статии

Краставици и аспержи за здрави мъжки полови органи

Консумацията на тези зеленчуци стимулира освобождаването на тестостерон и подобрява ерекцията.

Хапвайте екзотичната папая за прочистване на дебелото черво и подобряване на храносмилателната система.

Ако страдате от кървене на венци и за укрепване на зъбния емайл, хапвайте ягоди.

За маслините пък се смята, че могат да намалят риска от развитието на рак на маточната шийка и регулират хормоните.

Коментирай
Свободно време