Здраве и красота

12 фантастични причини да пиете чай от мента всеки ден

Вкусен, освежаващ и много полезен за здравето

11.01.2022г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ментата е билка не просто с превъзходен и освежаващ вкус, но и с много полезни за здравето качества. Чаят от мента съдържа активни вещества, които имат успокояващи, противовъзпалителни и потискащи болката свойства. Той е вкусен и харесван от мнозина по света и неслучайно е част от народната медицина на редица народи, включително и у нас.

Заради множеството терапевтични качества на ментовия чай е добре да пиете по една чаша от него всеки ден. Ето няколко причини.

1. Облекчава главоболието

Чаят от мента помага при симптоми на мигрена, главоболие, причинено от претоварване или свързано със стрес. Ментовият чай има съдоразширяващо действие върху кръвоносните съдове в мозъка, което намалява тежестта на главоболието и помага за по-бързото му облекчаване.

Грешките, които всички допускаме с правенето на чай

2. Намалява психичното напрежение

Според изследване, публикувано в Canadian Pharmaceutical Journal, етеричното масло в ментата има силно успокояващо действие върху нервната система, психиката и емоциите, пише organicfacts.net. Чаят от мента помага за релаксирането на нервната система, по-лесно освобождаване от стреса. Неслучайно ментовото масло е и част от редица успокояващи лекарствени продукти в традиционната медицина.

3. Облекчава възпалени синуси

Чаят от мента има спазмолитично действие. Той помага за отпушването на запушени и възпалени синуси, облекчава кашлицата, стимулира отпушването на горните дихателни пътища и има отхрачващо действие.

4. Помага за отслабване

Ментата стимулира храносмилането и метаболизма, като по този начин спомага за отвеждането на излишните вещества от организма. Ускореният метаболизъм е основен механизъм за топене на излишните мазнини. Пийте по една-две чаши ментов чай сутрин и вечер за добри резултати.

5. Подобрява съня

Тъй като ментата има успокояващо и релаксиращо действие спрямо нервната система, тя помага и при безсъние, трудно заспиване, често събуждане през нощта. Чаша ментов чай преди лягане ускорява процеса на заспиване и допринася за дълготрайността на съня.

6. Помага при разстроен и болезнен стомах

Полезната билка и отварата от нея има свойството да потиска болката в стомаха, да намалява производството на киселини и да облекчава спазмите. Ментата ускорява движението на стомашните стени и тези на червата, подобрявайки състоянието на стомашно-чревния тракт.

Полезна е и при язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хронични възпалителни заболявания на червата.

7. Повишава имунитета

Антиоксидантите в ментата помагат на имунната система да работи по-добре. Ето защо е важно да пием по чаша ментов чай всеки ден за поддържане на добър имунитет. Освен това при настъпило вирусно или грипно заболяване ментовият чай помага и за облекчаване на респираторните проблеми.

За какво е полезен чаят от хибискус?

8. Бори се с лошия дъх

Ментата е най-добрият начин да противодействате на лошия дъх. Тя е не просто освежаваща, а и има антибактериално действие. Ментата потиска растежа на бактериите в устната кухина, причиняващи лош дъх.

9. Понижава температурата

Чаят от мента е ефикасно средство да противодействате на високата температура при вирусни инфекции.

10. Потиска гаденето и повръщането

Етеричното масло в ментата има спазмолитично действие, което успокоява гладката мускулатура в храносмилателния тракт, намалявайки позивите за повръщане.

11. Намалява менструалните болки и спазми

Редица проучвания сочат, че чаят от мента помага и при предменструален синдром, спазми и болки при настъпила менструация. Напитката облекчава напрежението в мускулите на малкия таз и помага за по-бързото отшумяване на симптомите и локалното възпаление в меките тъкани.

Чайове, много богати на антиоксиданти

12. Понижава холестерола

Лошият холестерол е враг номер едно на сърдечносъдовата система. Той предразполага и към диабет, запушване на кръвоносни съдове, сърдечносъдови инциденти и заболявания на обмяната на веществата, както и ендокринни проблеми. За да намалите лошия холестерол, пийте ментов чай редовно. Той помага за понижаване на нивата му и подобрява липидния профил.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Кармен Младенова ( преди 2 години )
В Мароко ми сервираха навсякъде чай от мента - там друг чай не пият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Цветан ( преди 4 години )
Благодарим на Господа за тази билка, както и за всички останали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време