Здраве и красота

Как да подготвим косата за пролетта

Няколко ценни препоръки

01.03.2019г. / 13 26ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Топлите и слънчеви дни ще дойдат много скоро и с удоволствие ще свалим досадните качулки и шапки. Единственият проблем е, че през зимата, когато носим всеки ден шапка, за да се предпазим от студа, косата става безжизнена, суха, с накъсани краища. За да върнете колкото се може по-скоро здравословния блясък и еластичността на косата си и особено на къдриците си, трябва да започнете интензивни грижи и възстановяване още сега. Как бързо и ефективно да върнете блясъка на косата си?

Основни проблеми

До началото на пролетния сезон всички сме изправени пред следните проблеми: сухота и крехкост, проблеми на скалпа, липса на блясък. За да избавите косата си от тези недостатъци ще ви отнеме няколко дни интензивни грижи, но преди да започнете неконтролируемо да мажете главата си с всички маски, представени в козметичните магазини, е важно да се оцени обективно мащабът на ситуацията с косата ви.

Не бързайте да третирате скалпа и косата си с всички възможни средства, а помислете какви точно са оплакванията ви и какви са вашите цели. Преди да заздравите косата е важно да заздравите скалпа.

Да се отървем от кожните проблеми

Започнете със скалпа. Ако в края на зимата не усещате сърбеж на главата, косата расте нормално, главата не е покрита с пърхот – имате късмет, но ако изведнъж проблем от този списък се появи, бъдете готови да отделите малко време за възстановяване.

За суха кожа са подходящи подхранващи маски и серуми, например Schwarzkopf Professional BC Bonacure Scalp Genesis.

Ако се притеснявате за пърхот – изберете подходящ шампоан за себе си и го използвайте няколко пъти, докато кожата е напълно чиста.

Комплексът от шампоан при бързо омазняване на скалпа и маска за коса ще ви помогнат да премахнете излишната мазнина.

Бързо възстановяване

Когато кожата е наред, можете да започнете да укрепвате къдриците. За да не се получат нови проблеми, трябва да се изберат подхранващи маски, балсами, масла и серуми за вашия тип коса. За суха и безжизнена коса са подходящи маски с подхранващи масла и колаген. Идеална е регенерираща маска със защита от слънцето, това ще спомогне за запазване на ефекта. Блестящ ефект се постига чрез маски с кокосов орех, кератин и екстракт от глог.

График за възстановяване

Не бързайте и не се престаравайте. Шампоанът не трябва да се използва по-често от 2 пъти седмично, а маските ще бъдат достатъчни на всеки 5-7 дни, по-честата употреба може да доведе до нови проблеми. Ако изглежда, че косата все още не разполага с достатъчно сила, можете да правите маска 2 пъти седмично, а вторият път – само на върховете на косата.

Коментирай