Здраве и красота

Билки за здрави и силни кости

Осигуряват ни важни минерали и витамини

22.04.2019г. / 17 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че за да имаме здрави и силни кости, в менюто ни трябва да присъстват достатъчно млечни продукти, яйца, риба, да спортуваме редовно. С възрастта, човек губи постепенно костна плътност. Това ни излага на по-голям риск от травми. Има някои билки, които могат да ни помогнат да подсилим костите си. Вижте 5 от тях (преди прием се консултирайте със специалист).

Коприва

Копривата е една от най-полезните билки, която се използва от векове за подобряване на общото здраве. Листата на растението се използват като естествена терапия при артрит. Те са богати на калций и магнезий, както и силициев диоксид и бор – минерали, важни за здравето на костите. Също така ни осигуряват и важните витамини С и D, които са важни за подобряване на абсорбцията на калций и витамин К, за да бъдат костите ни по-здрави. Може да си приготвяте коприва на чай или като супа, яхния.

Люцерна (алфалфа)

Люцерната е друга билка, която благоприятства състоянието на костите. Нея може да намерите в аптечната мрежа и под формата на хранителна добавка. Тя осигурявана костите важните калций, магнезий, бор, силициев диоксид и цинк.

Листата на люцерната са добър източник на витамини D и K, както и на фитоестрогени, които могат по естествен път да регулират хормоналните колебания, които пък могат да доведат до проблеми с костите.

Червена детелина

Подобно на люцерната, червената детелина също е добър източник на минерали и фитоестрогени, които са особено ценни за жените, изложени на по-голям риск от загуба на костна маса. Червена детелина се намира под формата на чай и хранителна добавка.

Свързани статии

Овесена слама

Овесената слама е друга билка, която е полезна за здравето на костите. Съдържа минерали, които често съставляват билковите добавки за третиране на счупени кости. Използва се също за успокояване на тревожността и повишаване на плодовитостта.

Хвощ

Хвощът е най-богатият растителен източник на силициев диоксид. Този минерал ни е необходим, за да имаме силни кости, нокти, коса. Според проучване, жените, които страдат от остеопороза, но приемат редовно билката, могат да подобрят своята костна плътност. Билката не се препоръчва за деца и бременни. Други здравословни източници на силициев диоксид са бадеми, ленено и слънчогледово семе, пълнозърнести храни, банани и аспержи.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )
trudno bih eksperimentirala s bilkite , pridurjam se kum poznatite .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време