Здраве и красота

Симптоми на ендометриоза, лесни за пропускане

Могат да се свържат с много други здравословни проблеми

15.03.2019г. / 16 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ендометриозата е много неприятно заболяване или по-скоро медицинско състояние, което не само е трудно за установяване, но и причинява сериозен дискомфорт, както и затруднения в зачеването. Ендометриозата е трудна за диагностициране, защото симптомите ѝ се припокриват с тези на редица други състояния, свързани с женската полова система. По тази причина много жени, страдащи от ендометриоза дълго време не знаят за проблема си, защото смятат симптомите за „нормални“.

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Някои от симптомите са още по-трудно забележими, защото могат да са свързани с други органи и системи.

Болезнен цикъл

Болезнено протичащата менструация е един от най-често срещаните симптоми при жените. Затова се приема като нормален и общоважащ за редица състояния – синдром на поликистозни яйчници, хормонален дисбаланс, но и ендометриоза.

При ендометриозата болката настъпва, защото маточната лигавица може да се разпростира извън матката, което предизвиква възпаление в околните тъкани на малкия таз и изгаряща болка. Може да предизвика дори повръщане.

Болка при секс

Този симптом е най-притеснителен за повечето жени, страдащи от ендометриоза. Те предпочитат да не го споделят дълго време, докато състоянието не стане нетърпимо. Възможно е болката по време на секс да е толкова силна и рязка, че да ви накара да спрете.

Подуване и газове

Страдате от подуване от много време и въпреки усилията ви да избягвате храни, доказано предизвикващи газове, те все пак се образуват. Една възможна причина за това може да е ендометриозата. Ако ендометриозната тъкан е в близост до червата, тя може да доведе до възпаление, водещо до усещане за подуване и образуването на газове в корема. Подуването може да достигне големина на корема, равняваща се на бременност в 6-и месец.

Свързани статии

Болка при ходене до тоалетна

Изхождането по голяма нужда може да се окаже болезнено при ендометриоза, отново поради навлизане на разрастващата се ендометриозна тъкан в тънките черва и дебелото черво. Така е възможно да се появи болка при ходене до тоалетна по голяма нужда, понякога придружена с кървене от ануса.

Причини за болка по време на овулация

Постоянен цистит

Ако имате симптоми, свързани с пикочния мехур, чийто произход не може да се установи, прегледайте се при специалист гинеколог. Той ще определи дали страдате от ендометриоза и дали проблемите с пикочните пътища не идват оттам.

Безплодие

Между 20 и 50% от жените с ендометриоза страдат от безплодие и изпитват затруднения в зачеването и износването на плода. Поради разпростирането на маточната тъкан извън матката оплождането на яйцеклетката и прикрепването ѝ за маточната стена е възпрепятствано. Преграда се появява и пред фалопиевите тръби, чиято функция е да свържат сперматозоидите с годната за оплождане яйцеклетка, отделена от яйчниците.

 

Коментирай