Здраве и красота

Как да изстискате пъпка без да остане белег?

Полезен трик

02.04.2019г. / 07 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Натрупването на себум по кожата на лицето, за съжаление, се случва. Колкото и добра рутина в почистването на кожата да спазвате, понякога този проблем се оказва по-упорит от усилията, които полагате. И въпреки че знаете много добре, че не трябва да изстисквате пъпките, за да не инфектирате зоната около тях, понякога и това се налага. Когато пъпката е избила навън и на повърхността на кожата се вижда гнойния ѝ връх, разбираемо е да искате да я премахнете.

Акне при възрастни – какви са решенията?

Няма да се спираме на подробни обяснения защо не трябва да правите това. Дерматолозите са категорични, че стискането на пъпките и черните точки трябва да се избягва или ако се наложи, то трябва да се направи от специалист, за да няма инфектиране на кожата и поява на белези.

Все пак има един безопасен начин, по който да премахнете появила се пъпка. Той намалява риска от разпространяване на инфекцията в околните тъкани и оставането на белег.

Ето какво трябва да направите:

Измийте лицето си много добре с измиващ продукт. Увийте двата си пръста с чиста тъкан, най-добре дебела салфетка или кухненска хартия.

Свързани статии

Вместо да стиснете пъпката с пръсти, издърпайте кожата навън колкото можете повече. След това упражнете натиск, за да провокирате излизането на съдържанието на пъпката.

По този начин чрез издърпването на кожата предпазвате околните тъкани от навлизане на инфекцията в тях. Този трик е приложим само при пъпки, навлезли в последна фаза от възпалителния процес. Пъпки, които все още не са излезли на повърхността на кожата, не трябва да се пипат, защото не само остават белези от разраняване на кожата, но и инфекцията засяга околните зони на епидермиса и дермата, което прави проблема много по-сериозен.

Най-често срещаните видове акне

Препоръчително е след процедурата да приложите стягащ и дезинфекциращ тоник за лице, като след това не трябва да докосвате мястото, особено с непочистени пръсти.

Коментирай